Studies on Carbohydrate Accumulation in Aspergillus niger During the Differentiation

검정곰팡이의 분화(分化)에 따른 총탄수화물(總炭水化物) 및 트레하로즈량(量)의 변동(變勳)에 대한 연구(硏究)

  • 김신숙 (이화여자대학교 약학대학 제약학과) ;
  • 김종협 (이화여자대학교 약학대학 제약학과)
  • Published : 1982.12.30

Abstract

The changes of total carbohydrates and trehalose levels during differentiation of A. niger were studied. Aspergillus niger was cultivated in Czapeck-Dox medium by the method of surface culture and shake culture. Total carbohydrates and trehalose were fractionated and determined by the method of Trevelyan and Harrison (1956). Total carbohydrates and trehalose accumulated in A. niger during sporulation. The influences of nutritional starvation on the levels of cellular carbohydrates in A. niger, which was cultivated in each nitrogen, phosphate and glucose limited Czapeck-Dox medium, were studied. The levels of total carbohydrates and trehalose in A. niger cultivated in nitrogen limited medium increased much than those cultured in full medium. The total carborates and trehalose levels in A. niger cultivated in phosphate limited medium increased, but the increases were less than those cultured in nitrogen limitted medium. In glucose limited medium, any changes of total carbohydrates and trehalose levels were not found. It is considered that the biochemical mechanisms responsible for the changes of total carbohydrates and trehalose levels may be related with differentiation of Aspergillus niger.

검정 공팡이의 분화에 따른 균체내의 총 탄수화물 및 trehalose의 함량변화를 연구하였다. 검정 곰팡이를 Czapeck-Dox액체배지로서 진탕배양과 정치배양법에 의해 배양하여 검정 곰팡이의 각 분화과정에서의 균체내의 총 탄수화물 및 trehalose함량을 Trevelyan및 Harison(1955)의 탄수화물분화 및 정량법에 의해 측정하였다. 검정 곰팡이가 포자를 형성할 때에 총 탄수화물의 양이 증가하였고 trehalose는 특히 포자형성 직전에 극적으로 증가하였다. 또한 배지내의 성분함량의 결핍에 따른 탄수화물량의 변화를 연구하기 위해 본 실험에 사용된 Czapeck-Dox 배지내의 질소원, 인산원, glucose 등의 함량의 제한시 검정 곰팡이 분화과정의 각 단체에서의 탄수화물 및 trehalose함량 변화를 실험하였다. 질소원의 함량을 제한할 때, 총 탄수화물과 trehalose양이 기본 배지에서 배양했을 때보다 증가하였다. 인산원 제한시도 총 탄수화물과 trehalose양이 증가하였으나, 질소원 제한 배지에서 배양했을 때 보다는 뚜렷하지 못했다. 굴루코즈 함량제한시는 총 탄수화물 및 trehalose양의 변동을 관찰할 수 없었다. 이들 총 탄수화물 및 trehalose의 함량변동은 검정 곰팡이의 분화와 관련성이 있는 것으로 해석된다.

Keywords