Assessment and Classification of Korean Local Corn Lines by the Application of Principal Component Analysis (I)

Principal Component Analysis Method에 의(依)한 한국재래종(韓國在來種) 옥수수의 해석(解析) 및 계통분류(系統分類)(I)

  • Lee, In Sup (Dept. of Agronomy, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Choe, Bong Ho (Dept. of Agronomy, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.)
  • 이인섭 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 최봉호 (충남대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1981.12.31

Abstract

To obtain breeding materials 57 Korean local corn lines collected were assessed and classified by the application of principal component analysis. The results obtained were as follows. 1. In the result of principal component analysis for 27 characters, 67.1% and 88.6% of total variation could be appreciated by the first four and fir st ten principal component respectively. 2. According to the value of characters and principal components, contribution of characters to principal components were very variable. 3. Biological meaning of the principal component and plant type corresponded to the each principal component were explained clear by the correlation coefficients between principal components and characters. 4. 57 lines were classified into 4 lineal groups by the taxonomic distances.

육종재료(育種材料)를 얻기 위해 수집(蒐集)된 한국(韓國) 재래종(在來種) 옥수수 57계통(系統)에 대(對)하여 주성분(主成分) 분석(分析)을 적용(適用)하여 재래종(在來種) 옥수수르 해석(解釋)하고 계통분류(系統分類)를 하였던 바 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 27개(個) 형질(形質)을 이용(利用)하여 실시(實施)한 주성분(主成分) 분석(分析)에서 제(第)4 주성분(主成分)까지를 가지고 전변동(全變動)의 67.09% 설명(說明)할 수 있었고, 제(第)1주성분(主成分)까지를 취(取)하면 전변동(全變動)의 88.63%를 설명(說明)할 수 있었다. 2. 형질(形質)의 주성분(主成分)에 대(對)한 기여율(寄與率)은 형질(形質)과 주성분(主成分)에 따라 큰 차이(差異)가 있었다. 3. 주성분(主成分)과 형질문(形質問)에 상관계수(相關係數)는 주성분(主成分)의 생물학적(生物學的) 의의(意義)와 주성분(主成分)에 대응(對應)한 식물체의 type을 명확(明確)히 하였다. 4. 계통간거리(系統間距離)에 의(依)해 57계통(系統)을 4개(個)의 계통군(系統群)으로 분류(分類)하였다.

Keywords