Studies on the Optimal Conditions of Sterilization for Streptococcus pyogenes (Part 1) Effect of Heat Treatment on Typical Death Rate

항암활성을 지닌 Streptococcus pyogenes의 적정 살균조건에 관한 연구 (제 1보) 살균조건에 미치는 열 처리의 영향

  • 유주현 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 김성욱 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 배종찬 (제일제당주식회사 식품연구소) ;
  • 변유량 (연세대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1981.12.01

Abstract

Studies were made on the optimal conditions of sterilization for Streptococcus pyogenes treated with heat. The results were as follows: The optimal temperature on growth of Streptococcus pyogenes was 37$^{\circ}C$ and mean generation time was 20 minutes in the logarithmic growth phase. The suspension of Streptococcus pyogenes, adjusted to pH 6-9 and treated with heat at 5$0^{\circ}C$, showed logarithmic death rate. Specific death rate constant(k) values at pH 6-9 were 0.1448, 0.1194. 0.1273 and 0.1707 minute$^{-1}$ , respectively.

성홍열, 단독, 패혈증의 원인균인 Streptococcus pyogenes중에서 항암효과가 좋은 균주를 선정하여 항암제 생산을 위한 기초실험으로서 열 처리에 따른 적정 살균조건을 검토하여 다음과 같은 결과를 얻었다. Streptococcus pyogenes의 생육 최적온도는 37$^{\circ}C$이었고 대수기에서 평균 세대시간은 20분이었으며, 5$0^{\circ}C$ 이상으로 열 처리하면 생존균이 감소하였다. 균 현탁액을 pH6, 7, 8, 9로 조절한 후, 5$0^{\circ}C$에서 열 처리하였을 때는 대수적으로 사멸하였고, 사멸속도상수 k값은 각각 0.1448, 0.1194, 0.1273, 0.1707(min.$^{-1}$)이었으나 60, 70, 80, 9$0^{\circ}C$로 열 처리하면 10분만에 99%이상이 사멸되었으며 10$0^{\circ}C$에서는 완전히 사멸되었다.

Keywords