Applied Biological Chemistry
- Volume 24 Issue 4
- /
- Pages.207-212
- /
- 1981
- /
- 2468-0834(pISSN)
- /
- 2468-0842(eISSN)
Changes of Nitrogen Compounds and Nutritional Evaluation of Soybean Sprout -Part V. Nutritional Evaluation Through Animal Feeding-
콩나물 제조중(製造中) 질소화합물(窒素化合物)의 변화(變化)와 그 영양학적(營養學的) 연구(硏究) -제4보(第四報). 동물사육(動物飼育)에 의(依)한 영양평가(營養評價)-
- Yang, Cha-Bum (Department of food and nutrition, Hanyang University)
- 양차범 (한양대학교 식품영양학과)
- Published : 1981.12.31
Abstract
Nutritional evaluation of nitrogen compounds of soybean and soybean sprout in various growth conditions various conditions was conducted by feeding Sprague-Dawley strain of albino rat and was correlated with chemical evaluation. food intake and PER also showed the same trend as weight gain. Average body fyeight gain showed significant positive correlation with essential amino acid index (EAAI)
제조과정별(製造過程別) 콩나물을 단백질원(蛋白質源)으로 대두(大豆)와 비교(比較)하여 동물사육시험(動物飼育試驗)을 수행(遂行)하고 체중증가(體重增加), 사료효율(飼料效率) 및 단백질효율(蛋白質效率)을 화학적(化學的) 평가(評價)와의 관계(關係)를 검토(檢討)하였다. 1. 생콩(Group A), 4일(日)생콩나물(Group B), 8일(日)생콩나물(Group C), 가열(加熱)한 콩(Group I), 가열(加熱)한 4일(日)콩나물(Group F), 가열(加熱)한 8일(日) 콩나물(Group G), 가열(加熱)한 4일(日) 콩나물자엽(子葉)(Group H) 그리고 가열(加熱)할 4일(日)콩나물배유(胚軸)(Group I)을 각각(各各) 단백질원(蛋白質源))으로 하여 4주간(週間)의 백서생육시험(白鼠生育試驗)에서 체중증가량(體重增加量), 사료섭취량(飼料攝取量) 그리고 단백효율(蛋白效率)(PER)의 크기는 Group E>Group H>Group F>Group G>Group I>Croup A,B 그리고 C의 순(順)으로 나타났다. 2. 체중증가량(體重增加量)은 essential amino acid index (EAAI) 및 requirement index (RI)와는 정(正)의 상관관계(相關關係) (
Keywords