Applied Biological Chemistry
- Volume 24 Issue 3
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- Pages.161-166
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- 1981
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Antioxidant Activity of Panax Ginseng Browning Products
고려인삼(高麗人蓼) 갈변물질(褐變物質)의 항산화효과(抗酸化效果)
- Kim, Sang-Dal (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Do, Jae-Ho (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Oh, Hoon-Il (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute)
- Published : 1981.09.30
Abstract
Products of ginseng browning reaction were investigated to determine the nature of their antioxidant activity using a model system, White Ginseng and Red Ginseng extracts. In the simulated ginseng model system, the brown color was intensified with an increase in the length of reaction time and the antioxidant activity initially increased in proportion the length of reaction time for up to 17 hrs and then leveled off thereafter. Pararell results were obtained manufacturing of Red Ginseng, Comparison of the antioxidant activity of the inner and outer solutions after dialysis of browning solution showed that the outer solution had a stronger antioxidant activity than the inner one. For further analyses, browning reaction products were fractionated into three peaks on Amberlite CG-120 type I ionexchange resin and designated as fractions I, II and III in order of elution. Partial characterization of the fractions revealed that floe most intense brown fraction (Fraction II) had the strongest antioxidant activity and also exhibited reducing power for Somogyi-Nelson reagents and ninhydrin positive reaction. Both the browning reaction products and Red Ginseng extracts were found to possess potent reactivity with
홍삼(紅蔘)의 특징(特徵)이라고 할 수 있는 갈색화반응(褐色化反應)에 의(依)해서 생성(生成)된 갈변물질(褐變物質)의 항산화효과(抗酸化?果)와 여러가지 기본적(基本的)인 성질(性質)을 조사(調査)하였다. 인삼(人蔘) model system을 이용(利用)하여 갈변반응(褐變反應)을 시킨 결과(結果) 갈색도(褐色度)는 반응시간(反應時間)에 비례(比例)하여 증가(增加)하였으나 항산화효과(抗酸化?果)는 반응시간(反應時間) 17시간(時間)까지 갈색도(褐色度)에 비례(比例)하여 증가(增加)하였으나 그 이후에는 일정(一定)한 level을 유지하였다. 증삼시간별(蒸蔘時間別)로 실제(實際) 홍삼(紅蔘)을 제조(製造)하여 갈색도(褐色度) 및 항산화능(抗酸化能)을 조사(調査)한 바 model system에서 얻은 결과(結果)와 유사(類似)하였다. 투석(透析)에 의해서 분리(分離)된 인삼갈변반응물질(人蔘褐變反應物質)은 외액(外液)이 내액(內液)보다 갈색도(褐色度)가 낮았지만 더 강(强)한 항산화효과(抗酸化效果)를 보였다. 인삼갈변물질(人蔘褐變物質)을 Amberlite 이온교환수지(交換樹脂)를 사용(使用)하여 3개의 peak로 분리(分離)하였으며 유출(流出)차례에 따라 fraction I, II 및 III으로 명명(命名)하였다. 가장 갈색도(褐色度)가 강(强)한 fraction II는 전체(全體) peak의 80.7%로 강(强)한 항산화효과(抗酸化效果)를 나타냈으며 Somogyi-Nelson시약(試藥)에 대(對)하여 환원능(還元能)을 보였고 ninhydrin반응(反應)에 양성(陽性)이었다. 인삼갈변반응물질(人蔘褐變反應物質)과 백삼(白蔘) 및 홍삼(紅蔘)의 75% ethanol 추출물(抽出物)이 DPPH에 대(對)한 수소공여성(水素供與性)을 측정(測定)한 바 백삼(白蔘)은 수소공여성(水素供與性)이 거의 없었으나 홍삼추출물(紅蔘抽出物)은 수소공여성(水素供與性)이 강(强)하였다. 특히 인삼갈변반응물질(人蔘褐變反應物質)은 5mg/ml의 농도(濃度)에서 BHA와 같은 level의 수소공여성(水素供與性)을 나타냈다.
Keywords