콩나물 제조중(製造中) 질소화합물(窒素化合物)의 변화(變化)와 그 영양학적(營養學的) 연구(硏究) - 제3보(第三報). 유리(遊離)아미노산의 조성변화(組成變化) -

Changes of Nitrogen Compounds and Nutritional Evaluation of Soybean Sprout - Part III. Changes of free amino acid composition -

  • 양차범 (한양대학교 식품영양학과)
  • Yang, Cha-Bun (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
  • 발행 : 1981.06.30

초록

콩나물질소화합물(窒素化合物)의 영양학적(營養學的) 평가(評價)를 위하여 제조과정별(製造過程別) 유리(遊離)아미노산의 조성변화(組成變化)로 자엽(子葉) 및 배유부(胚軸部)에서 조사(調査)하였다. 대부분(大部分)의 유리(遊離)아미노산은 콩나물 제조중(製造中)점차 증가(增加)되었고 특히 배유부(胚軸部)에서 더 큰 증가(增加)를 보이었다. Arginine, proline al methionine은 제조과정중(製造過程中) 배유부(胚軸部)에서는 나타나지 않았다. 총(總)아미노산에 대(對)한 배유부(胚軸部)아미노산의 함함비(含含比)는 대두(大部)에서 0.11% 이었으나 8일(日) 콩나물에서 8.8%로서 콩나물이 길어 짐에 따라 증가(增加)되었다. 콩나물제조중(製造中) 유리(遊離)아미노산의 변화(變化)는 Asp>His>Val>Ile>Thr>Ser>Lys>Tyr>Phe>Leu>Ala>Gly>Pro>Arg>Glu>Met 의 순(順)으로 증가(增加)되었다. 4일(日)콩나물에서 유리(遊離)아미노산의 함량(含量)은 Asp>Ser>Val>His>Ala>Ile>Lys>Thr>Arg>Leu>Glu>Phe>Tyr>Gly>Cys>Met>Pro의 순(順)이였다.

Changes in free amino acid composition in cotyledon and axis was investigated during growth of soybean sprout. Free amino acid increased with sprout-growth, especially in axis. Arginine, proline and methionine did not appear in axis throughout. Free amino acids in total amino acids was 0.11% for soybean and 8.8% for 8 day-sprout. Free amino acid change in the course of culture was in order of Asp>His>Val>Ile>Thr>Ser>Lys>Tyr>Phe>Leu>Ala>Gly>Pro>Arg>Glu>Met. The content of free amino acid in 4 day-sprout was in order of Asp>Ser>Val>His>Ala>Ile>Lys>Thr>Arg>Leu>Glu>Phe>Tyr>Gly>Cys>Met>Pro.

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