Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 13 Issue 3
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- Pages.209-218
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- 1981
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Spore-forming Eumycetes on the Chemical Change of Korean Ginseng Components -II. Spectroscopic Studies on Free Fatty Acid and Total Saponin in the Root of Panax ginseng C. A. Meyer-
포자형성진균류(胞子形成眞菌類)가 한국산(韓國産) 인삼성분(人蔘成分)의 화학적(化學的) 변화(變化)에 미치는 영향(影響) -제(第) 2 보(報): Panax ginseng C. A. Meyer의 뿌리에 존재(存在)하는 유리지방산(遊離脂肪酸)과 total saponin의 분광학적(分光學的) 연구(硏究)-
- Han, Kang-Wan (Department of Agricultural Chemistry, Chunbuk National University) ;
- Nam, Chang-Woo (Department of Food and Nutrition, Dong Duk Woman's College) ;
- Jo, Jae-Sun (Research Institute of Food Develment, Kyung Hee University) ;
- Oh, Sung-Ki (Department of Food and Nutrition, Dong Duk Women's College)
- Published : 1981.09.30
Abstract
Free fatty acid and total saponin, which were extracted from the spent media and colony of the strain Phizopus delemar Rh-1, were qualitatively examined by GLC and spectroscopic methods and compared with these of intact ginseng media. The 18, 18, and 14 free fatty acids were respectively identified from the control, spent media and colony. Among them,
인삼(人蔘)에 번식(繁殖)하는 진균류(眞菌類)가 인삼(人蔘)의 유리지방산(遊離脂肪酸)과 saponin의 화학적(化學的) 변화(變化)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하기 위하여 전보(前報)에서 분리(分離)한 Rhizopus delemar RH-1을 인삼(人蔘)에 접종(接種), 배양(培養)한 다음 그 spent media 와 colony 별(別)로 유리지방산(遊離脂肪酸)과 saponin을 추출(抽出)하여 이 추출물(抽出物)의 가시선(可視線), 자외선(紫外線) 및 적외선(赤外線)의 분광분석(分光分析)과 가스크로마토그래피로 얻은 분석결과(分析結果)는 다음과 같다. 즉, 인삼(人蔘)의 유리지방산(遊離脂肪酸) 19종(種)을 가스크로마토그래피법(法)으로 동정(同定)하였으며 그 중 colony에서는
Keywords