한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제13권3호
- /
- Pages.233-240
- /
- 1981
- /
- 0367-6293(pISSN)
합성배지(合成培地)를 이용(利用)한 팽나무버섯의 자실체(字實體) 형성(形成)에 관한 연구(硏究) -제(第) 1보(報) : 탄소원(炭素原)과 질소원(窒素源)의 영향(影響)-
Fruit-Body Formation of Flammulina velutipes on the Synthetic Medium -1. Effect of Carbon and Nitrogen Sources-
- Hong, Jae-Sik (Department of Food Science and Technology, Jeonbug National University) ;
- Yoon, Sook (Department of Food Science and Technology, Jeonbug National University)
- 발행 : 1981.09.30
초록
합성배지를 이용한 팽나무 버섯균(菌)의 균사생육(菌絲生育)과 자실체(字實體) 형성에 대한 영양적 특성을 실험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 당질(糖質)중에서는 만니톨이 균사생육(菌絲生育)과 자실체 형성이 빠르고 자실체(字實體) 수량이 제일 많았으며, 유기산(有機酸)중에서는 숙신산에서만 자실체(字實體)가 빈약하게 형성되었고 에틸알콜과 글리세롤에서는 비교적 자실체(字實體) 형성도 빠르고 그 수율(收率)도 높았다. 2. 질소원(窒素源)중에서는 펩톤이 균사생육(菌絲生育)과 자실체(字實體) 형성이 빠르고 자실체(字實體)의 수량도 많았으며, 아미노산중에서는 glycine이 자실체(字實體) 형성도 빠르고 그 수율(收率)도 높았다. 아질산태(亞窒酸態) 질소(窒素)와 lysine, methionine은 균사(菌絲)도 생육하지 않았다. 3. 펩톤과 만니톨의 농도가 낮을수속 자실체(字實體) 형성(形成)은 늦으나 수율(收率)은 적었으며 농도가 높을수록 자실체(字實體) 형성은 늦으나 그 수율(收率)은 증가되는 경향을 보였다.
Nutritional characteristics of mycelial growth and fruit-body formation of Flammulina velutipes in synthetic media were investigated. The results are summarized as follows: 1. Among sugar substances, mannitol gave rapid mycelial growth and formation of fruit-body with higher yield, and among organic acids only succinic acid showed the fruit-body but poorly. Ethyl alcohol and glycerol comparatively promoted the formation of the fruit-body with higher yield. 2. Among nitrogen sources, peptone resulted in rapid mycelial growth and fruit-body formation with higher yield. and among amino acids glycine gave fast fruit-body formation with higher yield. However. nitrite nitrogen, lysine and methionine showed no mycelial growth at all. 3. The concentration of substances tended to affect the fruit-body formation and yield. Lower concentration of mannitol and peptone prompted fruit-body formation but with low yields, and higher concentration delayed the fruit-body formation with increased yields.
키워드