한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제13권2호
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- Pages.133-141
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- 1981
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- 0367-6293(pISSN)
고사리(Pteridium aquilinum) 뿌리 전분의 이화학적 특성에 관한 연구 -제2보 : 전분의 물리적 특성-
Physico-chemical Properties of Bracken (Pteridium aquilinum) Root Starch - II. Physical Properties-
- Jo, Jae-Sun (Rearch Institute of Food Development, Kyunghee Univ.) ;
- Kim, Sung-Kon (Department of Food & Nutr., Tankook Univ.) ;
- Lee, Ke-Ho (Department of Food Science & Technology, Seoul National Univ.) ;
- Kwon, Tai-Wan (Korea Advanced Institute of Science & Technology)
- 발행 : 1981.06.30
초록
고사리뿌리 전분의 이화학적인 특성연구의 일환으로 실시된 물리적 특성시험 결과는 다음과 같다. 전분입자의 미셀구조의 결합력을 보기 위한 흡수도, 팽윤력, 용해도 시험결과 감자전분이나 타피오카전분 보다 강한 결합을 하고 있으며 곡류전분보다는 약하며 팽윤력이 single-stage pattern을 이루고 있었다. 가열에 의한 전분입자의 복굴절성 상실,
The gelatinization phenomena of bracken root starch were examined by means of the loss of birefringence, degree of digestibility by amylase and X-ray diffraction. These results indicated that gelatinization temperature of the starch was
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