Investigation on Artificial Cultures for New Edible Wild Mushroorms(II)

야생식용(野生食用)버섯의 인공재배(人工栽培) 검토(檢討)(II)

  • 차동열 (농촌진흥청, 농업기술연구소)
  • Published : 1981.10.30

Abstract

Three edible species, e.g. Lyophyllum sp. and Armillaria mellea introduced from Japan in 1979 and Auriaularia auricula-judae from Taiwan in 1978 were selected for artifcial cultivation. The media, MSDS for Lyophyllum sp, MHS and PDS for A. auricula-judae, and MSDS and MHS for A. mellea were selected. The range of optimum pH of Lyophyllum sp. was 6.0 and pH 8.0 for A. auricula-judae and pH 6.0 to 7.0 for A. mellea. The range of optimum temperature for the mycelial growth of Lyophyllum sp. was 25 to $30^{\circ}C,\;30^{\circ}C$ for A. auricula-judae and $25^{\circ}C$ for A. mellea. When the moisture content 75 to 80% (w/w) in the substrates, the mycelial growth of Lyophyllum sp. and A. auricula-judae, was rapid. 65% (w/w) for A. mellea. As the spawning substrates, wheat for Lyophyllum sp. oak sawdust for A. auricula-judae and poplar sawdust for A. mellea were selected, respectively. In this experiment, yields of Lyophyllum sp. and A. auricula-judae were high on the poplar sawdust added 20% (w/w) of rice bran. Lyophyllum sp. and A. auricula-judae for sources of new edible mushrooms seems to be possible.

외국(外國)으로부터 수집(蒐集)한 식용(食用)버섯중 A. mellea, Lyophyllum sp., A. auricula-judae의 인공재배(人工栽培) 가능성(可能性)을 검토(檢討)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. A. mellea의 균사생장(菌絲生長)에 알맞는 배지(培地)는 MSDS, 온도(溫度)는 $25^{\circ}C$, pH는 $6.2{\sim}7.0$, 배지(培地)의 수분함량(水分含量)은 65% (w/w), 톱밥배지(培地)의 가비중(假比重)은 0.12g/ml이고 종균제조(種菌製造)에 알맞는 배지(培地)는 포플러톱밥 이였다. 2. Lyophyllum sp.의 균사생장(菌絲生長)에 알맞는 배지(培適)는 MSDS, 온도(溫度)는 $25{\sim}30^{\circ}C$, pH는 6.2, 배지(培地)의 수분함량(水分含重)은 $75{\sim}80%$(w/w), 톱밥배지(培地)의 가비중(假比重)은 0.12g/ml이고 종균제조(種菌製造)에 알맞는 배지(培地)는 밀 배지(培地)이였다. 3. A. auricula-judae의 균사생장(菌絲生長)에 알맞는 배지(培地)는 MHS, pH는 8.0, 배지(培地)의 수분함량(水分含量)은 75%(w/w), 톱밥배지(培地) 의 가비중(假比重)은 0.12g/m이고 종균제조(種菌製造)에 알맞는 배지(培地)는 참나무톱방 이였다. 4. 공시균주중(供試菌株中) A. auricula와 Lyophyllum sp.는 포플러톱밥 배지(培地)에서 자실체(子實體)를 얻을 수 있어 식용(食用)버섯으로서 인공재배(人工栽培) 가능성(可能性)이 있었다.

Keywords