Flowering and Seed Maturation of Sesame Cropped After Winter Barley

맥후작 참깨의 개화와 종실등숙 특성

  • Lee, H.J. (Department of Agronomy, Seoul National University) ;
  • Yun, J.I. (Department of Agronomy, Seoul National University) ;
  • Kwon, Y.W. (Department of Agronomy, Seoul National University)
  • 이호진 (서울대학교 농과대학 농학과) ;
  • 윤진일 (서울대학교 농과대학 농학과) ;
  • 권용웅 (서울대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1980.03.01

Abstract

Sesame cultivar Suweon 9 was sown at two planting time, June 19 and July 3, to study flowering and seed maturation process. Flowering began at 37-40 days after sowing at the 2-4th node and proceeded to upper node with the speed of 1.78 days (June 19 planting) and 1.56 days (July 3 planting) per node until Sept. 1. Sesame capsule reached its full size about 10 days after flowering. Number of sesame seed increased until 15 days, but seed weight gain occurred from 10 days to 35 days after flowering, that meant 25 days the actual seed filling period. The capsule flowered later than Aug. 14 remained immature. There was no more seed weight gain when average. temperature dropped below $20^{\circ}C$ (around Sept.15) and 50% of leaves had senesced. Discussion includes that sesame as an 8determinate plant may have independent source-sink relationship at each node.

참깨의 만기재배시 개화 및 등숙특성을 알고자 품종 $\ulcorner$수원 9호$\lrcorner$를 6월 19일과 7월 3일 2회에 걸쳐 1kg/10a의 파종량으로 휴입조파하였다. 개화기에 각 파종익별로 5주를 선정하여 절위별 개화진전 및 성숙과정과 엽의 황화 및 삭의 열개를 조사하였으며, 7/3 파종구에서는 개화시부터 5일 간격으로 매회40주씩 개화절위에 표식하여 이들로부터 5주씩 선정 5일 간격으로 표식된 절위의 삭에 대하여 길이, 굵기, 종실수, 삭 및 종실의 건물중 및 삭의 수분함량을 조사하였으며, 그 결과는 다음과 같다. 1. 최초 개화는 파종후 37~40일 부터 시작되었고 절위별 개화완료 소요 일수는 6/19 파종구에서 1.78일, 7/3 파종구에서 1.56일로 파종이 늦어짐에 따라 단축되었다. 2. 삭의 길이 및 굵기는 개화후 10 일경에 완성되었으며 종실수는 15 일경에 결정되었으나, 종실중은 개화후 15일부터 증가하기 시작하여 35 일경에 최대에 달하였다. 3. 평균기온 $20^{\circ}C$ 이하 및 엽의 50%가 황화되었을 때부터 종실중의 증가가 중지되었다.

Keywords