Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 8 Issue 1
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- Pages.33-39
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- 1980
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Studies on the Penicillin Acylase Production of Genus Escherichia
Escherichia속 세균의 Penicillin Acylase 생산에 관한 연구
- Kang, Hyo-Won (Department of Microbiological engineering, Kon Kuk University) ;
- Lee, Ju-Kyung (Department of Microbiological engineering, Kon Kuk University) ;
- Bae, Moo (Applied Microbiology Lab., Korea Institute of Science and Technology)
- Published : 1980.03.01
Abstract
In order to invertigate penicillin acylase produced by a strain of Genus Escherichia, 47 strains of Genus Escherichia were isolated and examined to the extend of the inactivation of penicillins and the ability of 6-amino penicillanic acid (6-APA) production. Among them, 12 strains were found to produce penicillin acylase and to form 6-APA. The strain No. 11 of the isolates was selected to be the most excellent one producing the acylase. Optimum culture conditions for the production of the acylase of the strain were found as follows : pH at 7.6~8.0, time on 18 hrs, temperature at 34 to 38
6-APA의 생산에 사용할 Penicillin acylase를 생산하는 야생균주를 분리하여 생리화학적특성을 조사하여 Escherichia속을 동정하였다. Penicillin acylase 생산성이 가장 높은 균주를 선별하여 배양조건을 조사하고 균체를 생산하여 효소를 추출하여 효소의 반응특성을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 분리한 121주의 생리화학적 특성에 의해 47주가 Escherichia 속으로 동정되고 이들중 12주가 penicillin acylase 활성을 나타냈다. 2. 12주중 가장 강력한 P. acylase 활성을 나타낸 균주가 Escherichia No.11 이였다. 3. 이 균주의 효소생산조건은 탄소원은 0.3%-phenylacetic acid, 질소원은 1%-peptone과 1%-yeast extract, amino 산으로는 0.3%, L-glutamic acid가 영향을 주었다. 그리고 배지의 pH는 7.6~8.0, 배양온도는 34~38
Keywords