Escherichia속 세균의 Penicillin Acylase 생산에 관한 연구

Studies on the Penicillin Acylase Production of Genus Escherichia

  • 강효원 (건국대학교 미생물공학과) ;
  • 이주경 (건국대학교 미생물공학과) ;
  • 배무 (한국과학기술연구소 응용미생물연구실)
  • Kang, Hyo-Won (Department of Microbiological engineering, Kon Kuk University) ;
  • Lee, Ju-Kyung (Department of Microbiological engineering, Kon Kuk University) ;
  • Bae, Moo (Applied Microbiology Lab., Korea Institute of Science and Technology)
  • 발행 : 1980.03.01

초록

6-APA의 생산에 사용할 Penicillin acylase를 생산하는 야생균주를 분리하여 생리화학적특성을 조사하여 Escherichia속을 동정하였다. Penicillin acylase 생산성이 가장 높은 균주를 선별하여 배양조건을 조사하고 균체를 생산하여 효소를 추출하여 효소의 반응특성을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 분리한 121주의 생리화학적 특성에 의해 47주가 Escherichia 속으로 동정되고 이들중 12주가 penicillin acylase 활성을 나타냈다. 2. 12주중 가장 강력한 P. acylase 활성을 나타낸 균주가 Escherichia No.11 이였다. 3. 이 균주의 효소생산조건은 탄소원은 0.3%-phenylacetic acid, 질소원은 1%-peptone과 1%-yeast extract, amino 산으로는 0.3%, L-glutamic acid가 영향을 주었다. 그리고 배지의 pH는 7.6~8.0, 배양온도는 34~38$^{\circ}C$, 배양시간은 18시간이 최적 생산조건 이였다. 4. 효소는 균체를 초음파에 의해 추출하여 원심 분리하여 상등액을 $0^{\circ}C$에서 보존하여 효소원으로 하였다. 5. 추출효소의 반응특성은 최적 반응온도는 38$^{\circ}C$, PH는 8.0이였고, 1% penicillin G를 기질로 37$^{\circ}C$에서 반응시켰을 때 4시간의 반응에서 이론식의 56%가 6-APA로 변화되었다.

In order to invertigate penicillin acylase produced by a strain of Genus Escherichia, 47 strains of Genus Escherichia were isolated and examined to the extend of the inactivation of penicillins and the ability of 6-amino penicillanic acid (6-APA) production. Among them, 12 strains were found to produce penicillin acylase and to form 6-APA. The strain No. 11 of the isolates was selected to be the most excellent one producing the acylase. Optimum culture conditions for the production of the acylase of the strain were found as follows : pH at 7.6~8.0, time on 18 hrs, temperature at 34 to 38$^{\circ}C$. And effective levels of the medium were found to be contained 0.3% phenylacetic acid, 1.0% yeast extract, 1.0% peptone and 0.3% L-glutamate. And, the production of the acylase by the isolate was strongly inhibited by 1% glycerol and the growth was remarkably retarded by the addition of 1.0% n-butylacetate. The acylase was extracted from the isolate and the crude enzyme of the acylase was prepared and the characteristies of the enzyme were primary examined in optimum pH, temperature, stabilities and reaction time.

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