Pectin Transeminase produced by Aspergillus niger and two yeast species.

Aspergillus niger와 이종의 Yeast에 의한 Pectin Transeliminase의 생성 및 그 특성

  • Published : 1980.12.01

Abstract

Pectin transeliminase (PTE) was produced by Saccharomyces cerevisiae, Schizosaccharomyces pombe 4683, and Aspergillus niger in the media containing 2% pectin and examined for its characteristics. The Production of the enzyme was higher by Asp. niger than by the two yeast strains, showing that the PTE activity was proportional to reducing power. The enzyme was proved to reduce pectin and produce 4, 5- unsaturated galacturonic acid. The optimum activity of the PTE was found to be at pH 6.0 and $50^{\circ}C$. The activities of these enzyme were stable below $50^{\circ}C$ but decreased at the higher temperature. Substrate inhibition of the PTE activities was appeared at high concentrations of pectin. Those PTE activities were increased under 0.6M of KCI and NaCI, but that maximal activities at the concentration of 0.2M MgC $l_2$.

1. Saccharomyces cerevisiae, Schizosaccharomyces pombe 4683, Aspergillus niger의 세 종류의 균류를 2% 펙틴이 함유된 액체 배지를 사용하여 3$0^{\circ}C$에서 진탕 배양하여 pectin Transeliminase (PTE)를 생성 시켰다. 2. Asp. niger의 PTE의 생성은 두 종류의 효모균보다 월등히 높았다. 이들 효소의 환원력을 측정한 결과 Asp. niger의 PTE는 효모의 그것에 비하여 대단히 높았다. 즉 환원력은 PTE 활성에 비례함을 알 수 있었다. 3. PTE 효소에 의한 펙틴의 분해 산물은 4,5-unsaturate galacturonic acid임이 확인되었다. 4. 세가지 균류의 효소 환성의 최적 PH는 6.0이었고 최적 온도는 $50^{\circ}C$이었으며 온도에 의한 효소의 불활성도는 1$0^{\circ}C$에서 $50^{\circ}C$까지는 거의 없었으나 6$0^{\circ}C$ 이상에서는 점차 증가하였다. 5. 기질에 의한 PTE의 활성을 조사한 결과 Asp. niger의 경우 0.125%의 펙틴을 포함한 용액속에서는 그 활성이 촉진되었으나 그 이상의 기질 농도에서는 효소 활성이 오히려 억제 현상을 나타내었다. 두 종류의 효모균에서도 유사한 결과가 나타났다. 6. 효소 황성에 미치는 KCI, NaCl, MgC $l_2$의 염의 최적 농도를 규명한 결과 KCI과 NaCl은 최저 2$\times$$10^{-4}$M에서 6$\times$$10^{-l}$ M까지의 농도에서는 Asp. niger와 Sac. cerevisiae 유래의 PTE의 활성은 계속 증가하였다. 반면 MgC $l_2$의 경우는 0.2M에서 효소활성이 최적이었다.

Keywords