Study on the Components of the Anti-oxidant Activity of Panax Ginseng

인삼(人蔘)의 항산화(抗酸化) 성분(成分)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Published : 1980.09.30

Abstract

The anti-oxidant components in Panax ginseng, which were known to have antiaging effect, were fractionated by various solvents and then isolated by the preparative thin layer chromatography. A developing system with silicagel G using toluene-chloroform-actene (20 : 13 : 13) as mobile phase was applied. The components were investigated the anti-oxidant activity by ${\alpha}$, ${\alpha}'-diphenyl-{\beta}-picrylhydrazyl$ (DPPH) at 517nm. Two effective components were obtained from red ginseng and were indophenol reducing substances.

홍삼및 백삼에서 용매추출법(溶媒抽出法)에 의해 fr. 1과 fr. 2를 분리하여 양자의 차이점(差異點)을 몇가지 관점에서 조사하고 홍삼에서 강하게 나타나는 항산화(抗酸化) 활성물질(活性物質)을 단리(單離)하여 실험한 결과는 다음과 같다. 1. fr. 1과 fr. 2에서의 항산화(抗酸化) 활성(活性)은 공히 홍삼(紅蔘) 분획(分劃)이 백삼(白蔘) 분획(分劃)보다 강했다. 2. 홍삼의 fr. 2에 비해 fr. 1이 비활성(比活性)이 훨씬 강했다. 3. 홍삼의 fr. 1에서 단리(單離)한 Spot a는 강력한 항산화 활성을 가졌으로 indophenol용액을 탈색(脫色)시켰다. 4. 홍삼의 fr. 2에서 단리(單離)한 Spot b도 항산화활성물질(抗酸化活性物質)로서 남색의 indophenol용액을 홍색으로 변색시켰다. 5. 인삼제품으로부터 fr. 1과 fr. 2를 분리하여 TLC 또는 HPLC에 의해 그 패턴을 조사하며 원료삼(原料蔘)이 홍삼인지 백삼인지 식별(識別)할 수 있는 지표(指標)로 활용할 수 있을 것이다.

Keywords