Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 12 Issue 4
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- Pages.272-277
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- 1980
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- 0367-6293(pISSN)
The Destruction of Bacterial Spores Upon Compressional Pressure
타정 압력에 의한 세균포자의 파괴현상
- Lee, Cherl-Ho (Department of Food Technology, Korea University) ;
- Kim, Young-Man (Il Dong Pharmaceutical Co., Ltd.) ;
- Lee, Jung-Chi (Il Dong Pharmaceutical Co., Ltd.) ;
- Jung, Pil-Keun (Il Dong Pharmaceutical Co., Ltd.)
- Published : 1980.12.30
Abstract
The tolerance of useful bacterial spores to the conditions of tablet making, specifically, the destruction of bacterial spores upon compressional pressure was investigated. The damage of bacterial spores occurred mainly during the tabletting. The bacterial spores obeyed a logarithmic destruction rate upon compressional pressure. The spore destruction rate was dependent upon the strains of microorganism. The Decimal Reduction Pressure, designated as P-value, were
본 연구는 유용 세균의 포자를 정제화(tabletting)하는 과정에서 포자의 내구성 특히 타정 압력에 대한 세균 포자의 파괴율을 규명하려 하였다. Bacillus coagulans, Bacillus subtilis 및 Clostridium butyricum의 세가지 포자 형성균의 포자와 포자를 형성하지 않는 세균인 Streptococcus faecalis의 영양세포에 대하여 시험하였다. 정제제조 과정에서 포자의 파괴는 주로 타정과정에서 일어나며 세균의 포자는 타정압력에 대하여 대수적 파괴율을 나타내었다. 세균포자의 압력에 의한 파괴율은 세균의 종류에 따라 달라지며 이것을 정량적으로 나타내기 위하여 Decimal Reduction Pressure라는 개념을 도입하여 P-value라 칭하고 각 세균 포자의 P-value를 구하였든 바 B. subtilis의 포자는
Keywords