Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 12 Issue 1
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- Pages.24-33
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- 1980
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- 0367-6293(pISSN)
Trypsin Inhibitor and Hemagglutinating Activities of Some Minor Beans in Korea
한국산 두류(頭類)의 Trypsin 저해(沮害) 활성(活性) 및 적혈구(赤血球) 응집(凝集) 활성(活性)
- Kang, Myung-Hee ;
- Kim, Yong-Hwa (Environmental Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Lee, Su-Rae (Environmental Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute)
- 강명희 (이화 여자 대학원, 식품 영양 학과,농촌 진흥청, 농촌 영양 개선 연구원) ;
- 김용화 (한국 원자력 연구소, 환경 화학 연구실) ;
- 이서래 (한국 원자력 연구소, 환경 화학 연구실)
- Published : 1980.03.30
Abstract
Trypsin inhibitor and hemagglutinating activities of some minor beans produced in Korea were determined in comparison with those of soybean and the effects of heat treatment on the activities were studied. The results are summarized as follows 1. The trypsin inhibitor activity (% [TU] inhibited/mg) of soybean, red bean, kidney bean, and mung bean were 79.9, 46.4, 43.2 and 17.7, respectively, on the dry weight basis and were 194, 222, 170 and 75, respectively, on the protein basis. 2. Heat destruction by boiling or autoclaving of trypsin inhibitor activity of red bean, mung bean, kidney bean, and soybean were
한국산 두류 중 대두를 비롯한 팥, 녹두, 강낭콩에 대하여 trypsin 저해(沮害) 활성(活性)과 적혈구(赤血球) 응집(凝集) 활성(活性)을 측정하고 이들을 가열 처리에 의한 파괴 효과를 실험한 결과는 다음과 같다. 1. 각 두류의 건물(乾物) 중량 당 저해(沮害) 활성도(活性度) (% [TU] inhibited/mg)는 대두가 가장 높아 79.9를 나타낸 반면 팥, 강낭콩은 각각 46.4, 43.2로 대두의 반정도이었으며 녹두는 17.7로 제일 적었다. 이를 단백질 중량당으로 환산하면 팥이 제일 높아 222를 보였고 그 다음이 대두 194, 강낭콩 170의 순이었으며 녹두는 제일 낮아 75를 보였다. 2. 열에 의한 trypsin 저해(沮害) 활성도(活性度)의 파괴율은 팥, 녹두가 각각
Keywords