표고의 각(各) 계통별(系統別) 발생양(發生量)과 생태적(生態的) 및 형태적(形態的) 특징(特徵)에 관한 연구(硏究)

Studies on the Yield, Ecological and Morphological Characteristics of Several Strains of Lentinus edodes

  • 발행 : 1980.03.30

초록

1973년(年)부터 국내외(國內外)에서 수집(蒐集)한 계통(系統) 및 교배계통(交配系統) 13 균주(菌株)에 대(對)하여 배지상(培地上)에서 균사(菌絲)의 특성(特性)을 조사(調査)하고 기중(其中) 11계통(系統)을 선발(選拔), 골목상에서의 자실체발생(子實體發生) 시험(試驗)과 자실체(子實體)의 형태적(形態的) 특징(特徵)을 조사(調査)한 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 톱밥배지상(培地上)에서 균사발육(菌絲發育)이 양호(良好)한 계통(系統)은 11001, 12001,12004,13005,13012,13015,20101등(等) 7계통(系統)이었다. 2. 원목내(原木內)에서 균사(菌絲)의 활착(活着) 및 발육(發育)이 공(共)히 가장 양호(良好)한 계통(系統)은 20101과 11001으로 나타났다. 3. 골목상에서 6개년간(個年間) 총자실체(總子實體) 발생양(發生量)은 11001,12001,20101등(等) 3계통(系統)이 가장 많았다. 4. 종균(種菌)의 원목(原木) 접종후(接種後) 자실체발생(子實體發生)에 있어서 4년차(年次)에 최성기(最盛期)가 되는 계통(系統)이 가장 많았다. 5. 자실체(子實體) 건조회수률(乾燥回收率)은 13005과 20101계통(系統)이 가장 높았다. 6. 각(各) 계통(系統)에 따라서 초발생시기(發生時期)가 계통고유(系統固有)의 특징(特徵)으로 나타나고 있었으며 이것을 발생형(發生型)으로 구분(區分)하여보면 하추기 발생형이(夏秋期 發生型) 가장 많았다. 7. 자실체(子實體)의 형태적(形態的) 特徵(特徵)은 발생시(發生時)의 환경(環境)에 따라 어느 정도(程度) 다르나 장기적(長期的)으로 계속 관찰(觀察)하여 각(各) 계통특징(系統特徵)을 인정(認定)할 수 있었다. 8. 자실체(子實體)의 형태(形態)가 정일(整一)하고 후육계통(厚肉系統)은 20101이었다.

Thirteen strains or crosses of Lentinus edodes obtained from home and abroad were compared for their mycelial characteristics on artificial media. Eleven of them were selected and inoculated on logs in order to study for their productivity, and the morphological characteristics of the mushrooms were investigated. 1) Seven strains, i. e., 11001, 12001, 13005, 13012, 13015, 12004 and 20101 were grown well on the sawdust medium. 2) The best mycelial growth and establish­ment of infection on logs were obtained from strains 20101 and 11001. 3) The highest yield of the mushrooms on logs during the six year periods were obtained from strains 11001, 12001 and 20101. 4) The highest yield of the mushrooms usually was obtained on the fourth year after inoculation. 5) The fruit body productivity in terms of dry weight recovery was the highest in strains 13005 and 20101. 6) The most productive period of the mushrooms during the years depended on strains. Most prevalent types of the strains were summer and autumn growing types, and more mushrooms were produced during these periods. 7) Morphological characteristics of the mushroom were more or less dependent on environmental conditions. 8) Thicker fruit bodies and relatively uniform shapes of the mushroom were produced by strain 20101.

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