FREE AMINO ACID CONTENT IN THE EXTRACT OF CORAL DAMSELFISH, CHROMIS NOTATUS

자리돔 엑스분의 유리아미노산

  • HA Jin-Hwan (Dept. of Food Technology, Je Ju College) ;
  • LEE Eung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University)
  • 하진환 (제주대학 식품공학과) ;
  • 이응호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1979.12.01

Abstract

Coral damselfish (demoiselle), Chromis notatus, has been one of the most tasty sea foods in Jeju-Do, Korea, The free amino acids in tile extracts of Chromis notatus were analysed by amino acid autoanalyser. In the extracts, taurine, lysine, glycine and alanine were abundant, holding $30.3\%,\;22.7\%,\;16.0\%\;,\;11.5\%$ of total amino acid content, respectively and followed threonine, glutamic acid and serine, in order. While methionine, histidine, leucine, isoleucine, valine were poor and aspartic acid and proline were trace in content.

제주도에서 명산물로 즐겨 먹어 본 자리돔, Chromis notatus의 유리아미노산 조성을 분석한 결과 14종의 유리아미노산을 분리 동정할 수 있었으며 전 유리아미노산에 대한 함량이 많은 아미노산이 차지하는 비율은 taurine이 $30.3\%$, lysine이 $22.7\%$, glycine이 $16.0\%$, alanine이 $11.5\%$로서 이들 4종 아미노산이 전 유리아미노산의 $80.5\%$를 차지하였고 다음이 threonine, glutamic acid, serine 이었으며 methionine, histidine, leucine, isoleucine, valine 등은 함량이 적었다. 그리고 aspartic acid와 proline은 흔적량에 불과하였다.

Keywords