Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 7 Issue 4
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- Pages.197-204
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- 1979
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Studies on Microbial Reduction of Chicken Carcasses
계육가공에 있어서 미생물증식억제
Abstract
Chlorine alone was not effective in reducing the numbers of microorganisms on the chicken carcasses. The chlorine in addition to succinic acid, in which the carcasses were immersed for 30 minutes succeeded in reducing the numbers of microorganisms on the chicken skin. Chicken drumsticks treated with 200 ppm NaOCl plus 0.5% succinic acid stored at 5
계육을 이용한 가공식품개발의 필요성에 의하여 원료육의 전처리 과정중 부패에 가장 큰 영향을 미치는 미생물의 증식을 억제하고자 NaOCl과 succinic acid를 병행사용하여 미생물의 증식억제 효과 및 저장기간의 연장등을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. NaOCl의 농도증가에 따라 미생물의 증식억제효과도도 증가하였다. 200ppm 처리시 50ppm의 경우보다 1/1000로 생존균체가 더 감소하였다. 2. 탕지 처리시 6
Keywords