Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 7 Issue 3
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- Pages.135-140
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- 1979
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Prodution and Properties of the Insoluble Penicillinase from Streptomyces
방선균이 분비하는 불용성 Penicillinase
Abstract
A Streptomyces sp. strain AS-727 which was capable of producing penicillinase, was isolated from soil. The enzyme production was affected by the carbon and nitrogen sources added. Among them so far tested, glucose (or maltose) and sodium nitrate increased the enzyme production. And the amount of enzyme prodced reached maximum in 4 days cultivation. The optimla pH and temperature of the penicillinase was between pH 6.0 to 8.0 and 4
특이하게도 일단 어떤 원인으로든지 변성이 일어나서 침전이 형성되고 난 후에는 그 변성으로 인하여 다시 용해되지 않는 penicillinase를 생성분비하는 Streptomyces 속 균주 AS-727을 토양으로부터 얻었으며, 이 균의 효소생산성과 이 효소의 일반적성질을 검토한 결과는 다음과 같다. 1) 본 효소의 생산을 위해서는 질소원으로서 sodium nitrate, 탄소원으로서 glucose 나 maltose를 사용하여 4 일간 배양하는 것이 바람직했으며 2) 정제는ammonium sulfate로 완전포화시켜 생성된 침전을 원심분리로 모아 그것을 투석해서 조정제효소를 얻는데, 이때 투석할 때 침전은 용해 되지 않는다. 3) 본 효소의 최적 pH는 중성부근 (6.0~8.0)이며 최적온도는 4
Keywords