미생물에 의한 5′-GMP의 생산에 관한 연구 (제1보) XMP-aminase 생산균주의 분리

Studies on the Fermentative Production of Guanosine -5′-monophosphate by Microorganism (Part 1) Derivation of XMP-aminase Producing Mutants

  • 배종찬 (제일제당주식회사, 식품연구소) ;
  • 손충홍 (제일제당주식회사, 식품연구소) ;
  • 공운영 (제일제당주식회사, 식품연구소) ;
  • 유주현 (연세대학교 식품공학과)
  • 발행 : 1979.09.01

초록

5'-GMP의 직접발효생산균주의 분리목적으로 Breuibacterium ammoniagenes ATCC 6871에 자외선조사 및 NTG, DES 등의 변이제처리를 한 결과 guanine계 핵산관련물질을 직접 배지중에 축적하는 변이주는 분리할 수 없었으며, adenine영양요구주로써 GMP-reductase가 결핍되고 adenosine 및 AMP에 의해 생육저해를 받지 않는 변이주가 XMP-aminase activity가 현저히 높았음을 알았다. 이러한 변이주중 BA-17-2가 XMP-aminase의 activity가 가장 높았으며 또한 전환된 5'-GMP를 GDP나 GTP로 거의 인산화하지 않았으며 그리고 guanosine이나 guanine으로 분해하지 않았다. 생성된 5'-GMP를 anion exchange resin Duolite 102 D를 사용하여 분리하고 ultraviolet 및 Infra-red spectrum을 조사한 결과 5'-GMP로 동정되었다.

By the treatment of several mutagens, a number of 5'-guanylic acid producing mutants from 5'-xan-thylic acid were obtained from Brevibacterium ammoniagenes ATCC 6871. The indispensensable genetic-characters of the mutants were adenine requirement, lack of GMP-reductase and mutation to adenosine resistance from adenosine sensitiveness. Main product from 5'-xanthylic acirl by strain BA-17-2 was 5'-guanulic acid, and was isolated in a crystalline form by the use of anion exchange resin, Duolite 102 D. The isolated crystalline was identified as 5'-guanylic acid by means of paper chromatography, ultrav-iolet absorption spectra, and infrared absorption spectrum.

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