A Study on the Antithiamin Effects of Korean Teas

한국산 다류(茶類)의 항(抗)지아민 영향에 관한 연구

  • Yoo, Yang-Ja (Departmenrt of Home Economics, King Sejong University) ;
  • Hilker, Doris M. (Department of Food and Nutritional Sciences, University of Hawaii)
  • Published : 1979.09.30

Abstract

The antithiamin activity(ATA) and tannin content were determined for 10 kinds of herbal teas popular in Korea, also on the urinary thiamin excretion and growth rate of rats provided with certain of these teas replacing water. The results are summarized as follows: 1) The tea bag and IT-A had higher ATA (mg thiamin destroyed/g tea), while GT-A and Omiza-tea had lower activity. Different brands of the teas refulted in extremelw different ATA ana tannin content. 2) The body meight gain in the feeding groups of GT-B and GE-B were a little lower than that of the feeding groups of water, LT and IT-A, but these differences were not significant. 3) The food consumption, the food efficiency and the drink consumption of all groups for the total feeding term were not significant. 4) The thiamin excretion was higher in the LT, GT-B groups but lower in the If-A group -when compared to the water group, none of these results were significant.

우리나라에서 시판되고 있는 각종 다류(인삼차 2종, 인삼 extract 2종, 인삼분말, 생강차, 오미자차, 홍차, 인스턴트 홍차 2종)중의 antithiamin activity (ATA)와 탑닌함량을 정량하였 다. 한펀, Wistar계의 이유기의 숫쥐 30마리를 인스턴트홍차, 인삼차 B 인삼extract B와 Lipton tea 및 물 투여구(대조구)의 5군으로 나누어 일정향의 지아민을 첨가한 기본사료로 사육하면서 등물의 증체량, 사료 및 음료섭취량, 식이효율을 매주마다 측정하였고, 4주후 24시간 동안 각 투여구의 동물뇨중의 지아민의 함량을 비교하였다. 본 실험에서 사용한 다류중 ATA는 홍차 및 인스턴트 홍차 A가 가장 높았고, 인삼차 A와 오미자차는 비교적 낮았다. 일반적으로 ATA가 높은것은 탄닌의 함량도 많았고 ATA가 낮은 것은 탄닌의 함량도 낮은 경향이었으나, 같은 종류의 차라할지라도 ATA와 탄닌의 함량은 매우 상이하였다. 한편 동물실험에서 증체량은 인삼차 B와 인삼 extract B 투여구가 물, Lipton tea, 인스턴트 홍차 B 투여구에 비해 낮았으나 유의적인 차는 없었으며, 사료 및 음료섭취량, 식이효율도모든 실험구에서 유의적인 차가 없었다. 그리고 뇨중의 지아민 함량은 대조군에 비해 Lipton tea, 인삼차차 B, 인삼 extract구에서 높았고, 인스턴트 홍차 A구는 낮았으나 유의적인 차이는 없었다.

Keywords