Studies on the ${\beta}-Tyrosinase$ -Part 1. On the Enzymological Characteristics of ${\beta}-Tyrosinase$-

${\beta}-Tyrosinase$에 관한 연구 -제1보, ${\beta}-Tyrosinase$의 효소학적(酵素學的) 성질(性質)에 대하여-

  • Kim, Chan-Jo (Dept. of Food Sci. & Tech., Coll. of Agri., Chungnam Univ.) ;
  • Nagasawa, Toru (Dept. of Agri. Chem., Faculty of Agri., Kyoto Univ.) ;
  • Tani, Yoshiki (Dept. of Agri. Chem., Faculty of Agri., Kyoto Univ.) ;
  • Yamada, Hideaki (Dept. of Agri. Chem., Faculty of Agri., Kyoto Univ.)
  • 김찬조 (충남대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 장택투 (경도대학 농학부 농예화학과 효소생리 연구실) ;
  • 곡길수 (경도대학 농학부 농예화학과 효소생리 연구실) ;
  • 산전수명 (경도대학 농학부 농예화학과 효소생리 연구실)
  • Published : 1979.12.30

Abstract

${\beta}-Tyrosinase$ was purified and crystallized from cells of Escherichia intermedia A-21 grown in a medium supplemented with 0.2% L-tyrosine. Molecular weight of its subunit, Km value and absorption spectra were determined. Crystallization methods were also studied to eliminate any unnecessary procedures. The results obtained were as follows: 1. The purification procedure included ammonium sulfate fractionation, dialysis against potassium phosphate buffer, pH 6.0 and pH 7.0, and DEAE-Sephadex column chromatography. In the column chromatography, 11 mg of protein was applied per ml of DEAE-Sephadex for efficiency. 2. Steps of protamine sulfate treatment and Sephadex G-150 gel filtration could be eliminated for this enzyme from the known procedures. 3. The purified enzyme was dissolved in 0.01M potassium phosphate buffer containing 2-mercaptoethanol, with a concentration of 20mg/ml. Crystalline enzyme, which appears as hexagonal rods, was obtained by adding solid fine powdered ammonium sulfate to the enzyme solution. 4. Absorption maxima of the enzyme appeared at 340 and 430nm when associated with pyridoxal phosphate. 5. Km value of the enzyme for L-tyrosine was $2.31{\times}10^{-4}M$ and the molecular weight of its subunit was determined by SDS-polyacrylamide electrophoresis to be approximately 50,000.

Km값 및 분광학적성질(分光學的性質)를 조사하고 아울러 이 효소(酵素)의 결정화법(結晶化法)을 검토하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 효소(酵素)의 정제(精製)과정에서 유안분별침전(硫安分別沈澱)을 한 조효소(粗酵素)를 pH6.0 및 7.0의 인산염(燐酸鹽)완충액으로 48시간 이상의 충분한 투석(透析)을 시키고 DEAE-Sephadex column chromatography에서는 11mg protein/ml DEAE-Sephadex 정도의 DEAE-Sephadex를 사용하는 것이 효과적이였다. 2. 효소(酵素)의 정제과정(精製過程)에서 이미 알려진 protamin 황산(黃酸) 처리와 Sephadex G-150의 gel여과는 생략하여도 무방하였다. 3. 효소(酵素)의 결정화(結晶化)에서는 단백질을 20mg/ml의 농도가 되게끔 2-mercaptoethanol를 함유하는 0.01M 인산(燐酸)카리 완충액에 녹여 고체유안(固體硫安) 첨가(添加)법으로 결정(結晶)시키는 것이 가장 큰 육각봉상(六角棒狀)의 결정(結晶)이 얻어졌다. 4. Pyridoxal phosphate와 결합(結合)한 holo형 ${\beta}-tyrosinase$는 340nm와 430nm의 파장(波長)에서 각각 최대흡수(最大吸收)를 나타내었다. 5. ${\beta}-tyrosinase$의 L-tyrosine에 대한 Km값은 $2.31{\times}10^{-4}M$이였으며 SDS-polyacrylamide 전기영동법(電氣泳動法)에 의한 이 효소(酵素)의 subunit의 분자량(分子量)은 약 5,000이였다.

Keywords