한국산림과학회지 (Journal of Korean Society of Forest Science)
- 제40권1호
- /
- Pages.43-50
- /
- 1978
- /
- 2586-6613(pISSN)
- /
- 2586-6621(eISSN)
황금(黃金)포도나무(Elder berry)의 삽목시험(揷木試驗)
Studies on the Rooting Ability of Cutting in Elder Berry(Sambucus canadiensis)
- 박교수 (동국대학교 농과대학)
- Park, Kyo Soo (College of Agriculture, Dongguk University)
- 투고 : 1978.12.01
- 발행 : 1978.12.30
초록
본(本) 연구(硏究)는 천연식용색소(天然食用色素)와 고급주(高級酒)및 천연과실(天然果實) 음료(飮料) 개발(開發)의 중요자원(重要資源)이 되는 Elder berry의 다량증식(多量增殖)과 보급(普及)을 위(爲)하여 각처리별(各處理別)로 삽목실험(揷木實驗)을 실시(實施)한 결과(結果)다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 삽목상(揷木床)은 온실내(溫實內)에 온도(溫度)와 습도(濕度)를 완전자동화(完全自動化) 할때에 100%의 활착(活着)을 높일 수 있었고 처리간(處理間)에는 1%의 높은 유의성(有意性)이 있었다. 2. 품종간(品種間) 비교실험(比較實驗)에 있어서는 평균(平均) 93.8%의 삽목활착율(揷木活着率)을 보였고 품종내(品種內)에는 유의성(有意性)이 없었다. 3. 삽수(揷穗)의 각기관별(各器管別) 실험(實驗)에서는 평균(平均)57.5%의 삽목활착율(揷木活着率)을 냈으며 휴안지(休眼枝) 2 마디를 쓰는 것이 가장 좋았으며 처리간(處理間)에는 1%의 유의성(有意性)을 보였다. 4. 휴안아(休眼芽)의 삽목(揷木)이 가능(可能)하여 17.66%의 활착(活着)이 되었다. 5. 조직(組織)의 분화별(分化別) 및 경화도(硬化度)에 따른 삽목활착(揷木活着)에는 1% 이상의 유의성(有意性)이 있었고 6月 15일경(日頃)의 반숙지(半熟枝)인 경우가 54%로서 가깅 좋은 결과(結果)를 얻었다.
The elder berry was known to the rich in natural food colour resources and used in as for making wine, confectionary, perfumes, natural food colour, making elder berry juice, jelly, jam and medicinal properties or oils. In the present study, wish was to find the effect of various factors on the success of the vegetative propagation of elder berry by means cutting in the exposed field and green house was carried out and those obtained results can be summarized as follows. 1. Cuttings with dormant cutting stocs in the polyethylen house with heating and water mist spray resulting 100 percent survival. And temperature and the relative humidity in which fraim during the cutting season were around
키워드