Chlortetracycline 발효에 관한 연구 (제1보) 탄소원과 2 가금속이온의 영향

Studies on the Production of Chlortetracycline (Part 1) The Effect of Carbon Source and Mineral Ions

  • Kim, Seong-Ung (Dong A Pharm. Co., Ltd) ;
  • Dewey D.Y. Ryu (Korea .Advanced Institute of Science Department of Biological Science and Engineering)
  • 발행 : 1978.09.01

초록

지금까지의 여러 연구 보고에서 나타난 배지 성분 중 공통적인 것을 간추려 발효를 진행한 결과 미생물 성장과 항생제 발효가 아주 좋지 않았다. 여러가지로 배지 조성을 바꾸어 본 결과 2가 금속들과 탄수화물이 아주 중요한 오인임을 알 수 있었다. 2가 금속들은 천연배지에 들어있는 이상으로 첨가될 때는 일반적으로 항생제 생산을 배제하는 영향을 보였다. 탄수화물은 지금 까지의 연구 결과와는 달리 전분이 설탕보다 항생제 생산에 효과가 큼을 알 수 있었다. 또한 배지성분이 화학적으로 성분이 알려진 단순한 경우보다 천연 배치로서 여러가지 복합된 경우가 더욱 효과적임을 확인하였다.

Improvement of fermentation medium for chlortetracycline production was attempted. Starch was a good carbon source for chiortetracycline production as compared with sucrose or glucose, although the cell yield from the starch medium was somewhat lower, and complexed natural medium was more suitable than artificial and simple one for this purpose. The concentrations of divalent ions, such as $Mg^{2+}$, M $n^{2+}$, Z $n^{2+}$, and F $e^{2+}$, affected the productivity of chlortetracycline. These mineral ions in excess of which was contained in natural medium such as corn flour and corn steep liquor, caused significant decrease in the productivity of chlortetracycline.cline.

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