Studies on the production of Glutathione by Microorganism

미생물에 의한 Glutathione 생산에 관한 연구 (제 1보) 생산균주의 선정 및 배양

  • 조원대 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김혁일 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 송재철 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 양한철 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1978.06.01

Abstract

This study was conducted to investigate the condition of enhancing glutathione content of yeast. Rhodotorula glutinis in various kind of yeasts produced high content of glutathione and dry cell by cultivating for 48 hours at 30'C and pH 6.0 on reciprocal shaker. In order to enhance the glutathione content, as 0.7% of amino acid was applied into the medium. Glutathione was produced high for 36 hours cultivation. When glutamic acid, cysteine and glycine composing the glutathione were added, glutathione content increased to 219 $\mu\textrm{g}$/ml. However the control showed to 73 $\mu\textrm{g}$/ml.

효모의 균체생산에 관한 연구중 glutathione 함량이 다량 축적되는 효모를 검색한 결과, Rhodotorula glutinis 균주가 높은 균체량과 g1utathione 을 함육하였다. 이 균주에 대한 배양시간에 따른 glutathione의 함량증가를 검토한 결과 pH 6.0, 3$0^{\circ}C$에서 왕복진탕배양으로 48시간 배양하였을 때 가장 좋은 결과를 보였다. Glutathione 함량 증가를 보기 위해 기본배지에 아미노산을 첨가하여 glutathione 함량을 측정한 결과, 명아미노산의 최적농도는 0.7%, 최적 시기는 배양 후 36시간째 였다. Glutathiohe의 구성아미노산인 glutamic acid, cysteine, glycine을 조합하여 첨가할 때 219$\mu\textrm{g}$/ml으로 무첨가 배지의 73$\mu\textrm{g}$/ml에 비해 약 3배의 증가를 보였다.

Keywords