Studies on the Naringinase Produced by Aspergillus nidulans (Part I) Screening of Naringinase Produced by Fungi and Their Cultural Condition

Aspergillus nidulans가 생산하는 Naringinase에 관한 연구 (제1보) 생산균주의 선정 및 Naringinase의 생산조건

  • 유주현 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 문순옥 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 변유량 (연세대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1978.06.01

Abstract

The Screening of fungi producing naringinase was done. A strain of Aspergillus midulans showed the highest naringinase activity among 447 strains those were isolated from soil, spoiled citrus friuts and stock cultures. The cultural Conditions of Asp. nidulans for production of naringinase were studied. A strain of Asp. nidulans showed higher activity when it was cultivated at 30$^{\circ}C$ for 3 days on wheat bran media supplemented with 2.0% naringin, 0.2% (NH$_4$)$_2$ SO$_4$ and 0.2% CaCO$_3$.

토양에서 분리 곰팡이 361균주, 부패된 귤에서 균주한 곰팡이 27균주와 보존균주 59균주 계 447균주중 naringinase를 생산하는 균주 98균주를 분리하고 그 중 활성이 높은 Aspergillus nidulans를 선정하여 이의 효소 생산시 배양조건에 대하여 연구한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 즉 밀기울과 물을 10 : 9의 비율로 섞은 밀기울 배지에 균을 접종한 후 3$0^{\circ}C$에서 3일이상 배양 하였을 때 높은 활성을 나타내었으며, (NH$_4$)$_2$ SO$_4$ 0.2%, naringin 2%, CaCO$_3$ 0.2%를 배지에 첨가하였을 때 naringinase 의 활성은 증가하였다.

Keywords