Studies on the Production of Microbial Cell Protein from Hydrocarbon

탄화수소로부터 균체단백질의 생산에 관한 연구

  • 정동효 (중앙대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 박준희 (중앙대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1978.12.01

Abstract

1) To study the productivity of single cell protein from the n-paraffin utilizing yeast, 235 yeast strains were isolatea from 90 samples 2) Optimum cell growth temperature of three strains selected was 40~45$^{\circ}C$ and these were identified as Candida tropicalis, Candida krusei and Torulopsis molischiana. 3) A-28 strain easily assimilated tetradecane, hexadecane and octadecane, but B-8 strain and C-15 strain assimilated more hexadecane than other n-paraffins. 4) Out of the selected three strains, the mass doubling time, specific growth rate and cell yield were 3.4~4.0 hours, 0.170~0.215, 86~98%, respectively. 5) Crude protein, fat, fiber, ash and nitrogen free extract of the selected three strains were found to be 48.2~61.2% 3.7~8.0%, 3.5~4.2%, 5.6~6.7%, 23.5~31.8%, respectively, and thiamine and riboflavin contents of dried yeast cell were 0.78~0.93 mg% and 6.03~7.3 mg%, respectively. 6) Yeast protein contained evenly most of amino acid, but the sulfur-containing amino acids were particularly low.

1) 고온성으로 탄화수소를 자화할 수 있는 균체를 생산하는 목적으로 90여점의 시료로부터 세 균주의 효모를 선별하여 다음의 결과를 얻었다. 2) 선정된 세 균주 효모의 최적생육온도는 4$0^{\circ}C$~45$^{\circ}C$였과. 그리고 이들은 각각 Candida tropicalis (strain A-28), Torulopsis molisichiana (strain B-8) 그리고 Candide krusei (strain C-15)로 각각 동정되었다. 3) 특히 균주 A-28은 tetradecane, hexadecane 과 octadecane을 다같이 쉽게 자화하였고 B-8과 C-15 균주는 다른 n-paraffin 보다 hexadecane을 잘 자화하였다. 4) 선정된 세 균주효모의 세대시간은 3.4.~4.0 시간, 비증식속도는 0.170~0.215이고 그리고 균체수율은 86~98%이였다. 5) 이들 균체의 조단백질은 48.2~61.5%, 지방은 3.7~8.0%, 조섬유는 3.5~4.2%, 회분은 5.6~6.7%, 무질소가용성 물질은 23.5~31.8%였고, thiamine은 0.28~0.93 mg%, riboflavin 6.03~7.3 mg%이었다. 6) 균체단백질의 아미노산조성은 비교적 골고루 함유되었다. 그러나 함황(sulfur containing) amino acid는 극히 적었다.

Keywords