구연산 발효에 관한 연구 (제 2 보) 국산 포도당을 기질로하고 Asp. niger에 의한 발효

Studies on the Citric Acid Fermentation (Part 2) The Citric Acid Fermentation by Asp. niger, as the Substrate of Local Commercial Glucose

  • 발행 : 1978.12.01

초록

전보에 개발된 배지에 국산 포도당을 이용한 발효결과, 구연산 생성은 37∼43g/ι이었다. 제품X의 경우는 제품Y에 비해 구연산 생성이 우수하여 43g/ι가 생성되었다. 국산 포도당을 Ambelite-IR -120으로 처리하고, peptone도 potassium ferrocyan-ide로 처리하여 금속이온을 제거한 뒤에, 10mg/ι의 철 이온을 첨가하였을 때 구연산 생성은 53gm/ι에 달하였다. 또한 원래 Sakaguchi 배지에 비해 3배나 많이 구연산이 생성되었다. 분리 동정된 Asp. niger를 다른 문헌과 비교하였을 때 큰 손색이 없었으며, 앞으로의 생리연구 및 mutation 연구가 필요하겠다.

When Asp. niger was shaked at 3$0^{\circ}C$ in 500 mι Erlenmeyer flask with 50 ml of the medium containing 14% of Korean local commercial glucose brand, 0.45% of peptone, and mineral, the citric acid was produced at the level of 37~43 gram per liter in 8 days, and the citric acid production at medium containing X glucose brand was better than that containing Y glucose brand. When the contaminated minerals were removed from the local glucose by Ambelite-IR 120 and peptone by potassium ferrocyanide followed by readjustment of ferric ion content in the medium to 10 mg per liter, the citric acid formation reached 53 gram per liter, a production level of three times higher than that with the original Sakaguchi's medium. The further physiological studies and the mutation of isolated Asp. niger will be needed.

키워드