한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제10권2호
- /
- Pages.151-156
- /
- 1978
- /
- 0367-6293(pISSN)
인삼 함유 제과류에 의한 백쥐 사육시험
Feeding Studies in Rats with Confectionery Products Containing Ginseng Extract
- Kim, Hyong-Soo (Dept. of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
- Lee, Hee-Ja (Dept. of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
- Cho, He-Chong (Kijeon Woman's Junior College)
- 발행 : 1978.04.30
초록
인삼 추출물을 첨가하여 제조한 인삼 젤리(첨가량 0.5% 및 1.0%)와 인삼 캔디 (첨가량 0.7%)로 정상식이 탄수화물의 20%를 대체한 사료로서 이유 직후의 백쥐암수 48마리를 6주간 사육한 바 체중증가율, 사료효율, 장기의 무게, Hematocrit값, 혈청 콜레스테롤 농도등에 관하여 정상식이군과 비교하였다. 각항이 모두 정상식이군에 대해서 실험군이 통계적으로 유의차를 보이지 않았으며, 또한 실험군 백쥐의 liver, spleen, kidney의 조직세포를 검사한 결과 이상 조직을 발견하지 못하였다.
Ginseng jellies and candies were prepared by adding Ginseng extracts as final concentration of 0.5% and 1% for jellies and 0.7% for candies. Feeding experiments of the diets containing Ginseng extract were carried out for evaluation in respects of growth rate, feed efficiency ratio, organ weight change, hematocrit value, and blood cholesterol content by feeding rats for 6-week. The results of Ginseng supplemented diets were not significantly different from those for the control. Liver, spleen and kidney cells of Ginseng products feeding rats appeared no abnormalities to compare to the control rats.
키워드