Protein Isolates from Rapeseed: (Countercurrent Extraction and Isoelectric Precipitation)

역류추출(逆流抽出) 및 등전침전(等電沈澱)에 의한 유채박(油菜粕) 단백질(蛋白質)의 분리(分離)

  • Yang, Chang-Il (Department of Agricultural Chemistry, Jeju National University) ;
  • Koh, Jeong-Sam (Department of Agricultural Chemistry, Jeju National University) ;
  • Kim, Kye-Sic (Department of Agricultural Chemistry, Jeju National University)
  • Published : 1978.04.30

Abstract

We have studied to develop a process for the preparation of protein isolates free of isothiocyanate and oxazolidine-thione when defatted meal was extrracted with a cold alkaline solution at pH11.0. The rapeseed protein isolates were separated at $0^{\circ}C$ using 1% sodium algiante of 500 cps as a precipitation aid, also. The proteins had original colors, namely, a grey curd at pH 6.7, a light cream at pH 5.6 and a yellow cream at pH 5.0, The purity and the color was improved by washing with water and freez-drying with acetone, not at room temperature. A countercurrent procedure was a prerequisite for a continuous large scale production of protein isolates.

탈지(脫脂) 유채박중(油菜粕中)에는 필수(必須) 아미노산(酸)이 다수함유(多數含有)한 양질(良質)의 단백질(蛋白質)을 함유(含有)하고 있으나 독소(毒素)인 myrosinase이 활성(活性)을 억제(抑制)시키거나 효소(酵素) 가수분해물(加水分解物)인 isothiocyanate 및 oxazoolidinethione을 제거(除去)하여야 한다. 이와 같은 독소(毒素)를 myrosinase 활성(活性)을 감소(減少)시키는 방법(方法)으로 처리하여 전연무독(全然無毒)한 단백질(蛋白質)을 분리(分離)하였다. 즉(卽) pH11.0에서 냉시(冷時)에 추출(抽出)하고 $0^{\circ}C$에서 침전(沈澱)을 분리(分離)하였으며 식품화학적(食品化學的)인 성질(性質) 비교(比較)를 하였다. 유채단백질(油菜蛋白質)은 분자수(分子數)가 많아 침전시(沈澱時)에는 조제(助劑)인 혹(或)은 알긴 산(酸)소 다- 를 이용(利用)하여 좋은 결과(結果)를 얻었다. 또 pH 6.7, 5.6 및 5.0에 따라 색상(色相)을 단리하는 단백질(蛋白質)이 분리(分離)되었고 수세(水洗)와 acetone을 사용(使用)하여 색소(色素)를 제거(除去)시킬 수 있었으며 냉동건조(冷凍乾燥)하여 변색(變色)을 방지(防止)하였다. 역류(逆流) 추출법(抽出法)은 양산(量産)할 수 있는 단백질(蛋白質) 추출(抽出) 방법(方法)이다.

Keywords