Effects of Heat Treatment on the Radiosensitivity of Salmonellae

Salmonellae 균(菌)의 방사선 감수성(感受性)에 미치는 열처리(熱處理)의 영향

  • Choi, Eon-Ho (Environment Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yang, Jae-Seung (Environment Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Su-Rae (Environment Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 최언호 (한국원자력연구소 환경화학연구소) ;
  • 양재승 (한국원자력연구소 환경화학연구소) ;
  • 이서래 (한국원자력연구소 환경화학연구소)
  • Published : 1978.02.28

Abstract

When the food poisoning bacteria Salmonella enteritidis and S. typhimurium were treated with radiation (cobalt-60 r-rays) and heat (10 minutes at $45^{\circ}C\;or\;50^{\circ}C$), their sterilizing effect was revealed differently depending on the order of treatments. Post-irradiation heating showed a synergistic effect whereas pre-irradiation heating revealed the opposite effect and the effects differed slightly with heating temperature.

식중독(食中毒) 세균인 Salmonella enteritidis와 S. typhimurium에 방사선과 열(熱)($45^{\circ}C$ 또는 $50^{\circ}C$에서 10분)을 병용(倂用)처리한 바, 처리순서에 따라 살균작용에 현저한 차이가 나타났다. 방사선조사(照射)후에 가열한 것은 상승효과를 보였으나 방사선조사(照射)전에 가열한 것은 오히려 반대 효과를 보였으며 그 영향은 가열온도에 따라 다소 차이가 있었다.

Keywords