STUDIES ON THE LIPID OF AQUATIC PRODUCTS (PART 2)

수산물의 지질에 관한 연구 (제2보) -해조류 지질의 지방산조성에 대하여-

  • Published : 1977.12.01

Abstract

The patterns of fatty acid composition of lipid extracted from eight species of edible marine benthic algae; i. e. two species of green, five of brown and one of red algae, were investigated quantitatively by using gas liquid chromatography. The total lipid contents in average of the algae were $1.51\%$ in the green algae, $2.81\%$ in brown algae and $1.02\%$ in red algae respectively. Upon analyzing fatty acid composition, green algae contained the highest proportion of $C_{16:0}$ acid and comparatively higher content of $C_{18:1},\;C_{18:2}\;and\;C_{18:3}$ acids than the other algae. In brown angae, $C_{16:0}$ acid content was highest, but not more than that of green algae, and $C_{14:0},\;C_{18:1}$ acids were higher than other $C_{16:1},\;C_{18:2}\;and\;C_{18:3}$ acids while the content of $C_{18:0}$ acid was very low. Red algae showed low content of $C_{14:0},\;C_{18:1},\;C_{18:2}\;and\;C_{18:3}$ acids, but the content of $C_{16:0}$ acid was high as a major component. In regard to the composing patterns of carbon number of fatty acid of algae; i. e. $C_{14},\;C_{15},\;C_{16},\;C_{18}\;and\;C_{22}$ and $C_{22}$ acids, the green algae contained $C_{16}$ and $C_{18}$ acids, the brown algae $C_{16},\;C_{18},\;and\;C_{22}$ and $C_{22}$ acids, and the red algae $C_{15},\;C_{16}$, and $C_{18}$ acids as the major component.

8종의 식용해조류 지질의 지방산을 GLC로 분석하고 해조류 종속간에 어떤 특징이 있나, 검토하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) 해조류의 지질함량은 녹조류 $1.51\%$, 갈변류 $2.81\%$, 강조류 $1.02\%$로서 갈조류의 지질함량이 가장 높았다. 2) 지방산조성의 해조류 종속간의 함량 차이을 보면, 녹조류는 $C_{16:0}$산의 함량이 가장 높은 치를 나타내며, 동시에 $C_{18:1},\;C_{18:2},\;C_{18:3}$산의 함량도 높았다. 갈조류는 $C_{16:0}$$C_{18:1},\;C_{18:2},\;C_{18:3}$산의 함량이 비교적 높은 반면, $C_{18:0}$산은 다른 해조류에 비해 아주 낮은 함량치를 나타내고 있다. 홍조류는 $C_{16:0}$산의 함량이 높은 반면, $C_{14:0},\;C_{18:1},\;C_{18:2}$산의 함량이 매우 낮았다. 3) 조성지방산의 탄소수 $C_{14},\;C_{15},\;C_{16:},\;C_{18},\;C_{22}$의 분포를 보면, 녹조류는 $C_{16},\;C_{18}$산을, 녹조류는 $C_{16},\;C_{18},\;C_{22}$산을 각각 주요성분으로 하고 있다.

Keywords