인산감수성(燐酸感受性)이 다른 대두품종간(大豆品種間) 유기산(有機酸) 및 당(糖)에 대(對)한 질소원(窒素源)의 영향(影響)

Effects of Nitrogen Sources on Sugars and Organic Acids of Soybean Cultivars Different in Phosphorus Sensitivity

  • 발행 : 1977.10.20

초록

인산감수성(燐酸感受性)이 다른 9개대두재배종(個大豆栽培種) Lee, Hill, Harosoy, Clark-63, Chippewa 및 R56-49을 서로 다른 질소원(窒素源)으로 수경재배(水耕栽培)하여 엽중유리당(葉中遊離糖)과 유기산(有機酸)을 gas chronatograph로 조사(調査)하여 미동정(未同定)의 X, Y peak와 Sucrose peak가 주(主) peak로 나타났다. X 화합물(化合物)은 NO3-N 급여(給與)경우 흔적으로 나타난데 반하여 NH4-N나 urea 급여(給與)경우에 다량(多量)나타났다. Y 화합물(化合物)을 Urea 급여(給與)경우 감소하는 경향이었다. Sucrose는 NH4-N 급여(給與)에서 흔적으로 나타나고 Urea에서 NO3-N에서보다 높았다. X 화합물(化合物)은 erythrose에서 유래(由來)한 4 탄소(炭素) 산성당(酸性糖)이거나 Purine이나 Pyrimidine에서 유래(由來)한 환상화합물(環狀化合物)로 Y 화합물(化合物)은 glycolysis path에서 유래(由來)한 6 탄당(炭糖)으로 추정(推定)되었다. Y/X 치(値)는 인산감수성(燐酸感受性)의 좋은 지표(指標)가 되므로(역관계(逆關係)) 이 두 화합물(化合物)은 ammonia 독작용(毒作用) 및 인산감수성(燐酸感受性) 기작(機作)에 관여(關與)하는 요인화합물(要因化合物)로 보였다.

The six soybean cultivars (Lee, Hill, Harosoy, Clark-63 Chippewa and R56-49) different in phosphorus sensitivity were cultured with $NH_4-N$, $NO_3-N$ or urea-N under water culture condition. Free sugars and organic chrematogram. Three peaks (unknown x, y and sucrose) were appeared as considerable main peaks. The X compound appeared as trace in the nitrate fed plant while unexpectedly high in ammonium or urea fed plant. The Y compound tend to decrase in urea fed plant. Sucrose was trace in ammonium fed plant but it was greater in urea onethan in nitrate one. The X was assumed a four carbon sugar acid derived from erythrose or a ring compound derived from purine or pyrimidine. While Y was assumed a hexose derived from glycolysis path. Since Y/x ratio is a good index of phosphorus sensitivity (inve rserelation) these compounds appears keycompounds to elucidate phosphorus sensitivity and ammonium toxicity.

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