Development of Temporary Preservation Method for Small Scale Dairy Farm Milk by $H_2O$$_2$ Catalase Treatment (Part 1) Bactericidal Effect of Hydrogen Peroxide and Its Stability in Milk

$H_2O$$_2$-Catalase처리에 의한 소규모 목장우유의 일시적 보존법의 개발 (제1보) 우유에 있어서 과산화수소의 살균효과 및 안정성

  • Park, I.S. (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science) ;
  • Pack, M.Y. (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science)
  • 박인식 (한국과학원 생물공학과) ;
  • 박무영 (한국과학원 생물공학과)
  • Published : 1977.09.01

Abstract

Into the precontaminated farm milk hydrogen peroxide ($H_2O$$_2$) was added at the concentrations ranging from 0.01% to 0.05% and kept at 3$0^{\circ}C$ for 16 hours with periodical determinations for viable counts, residual $H_2O$$_2$, and lactic acid. Under the tested conditions the initial level of contaminated bacteria could be arrested from growing at least for 8, 12, and 16 hours by treating the milk with 0.01, 0.02. and 0.03 per cent of $H_2O$$_2$, respectively. Furthermore, when the $H_2O$$_2$concentrations ware limited within the level of 0.03 Per cent the added $H_2O$$_2$was completely decomposed within 12 hours without the aid of external catalase and the decomposition time decreased in parallel with the $H_2O$$_2$ concentrations. A safer use of $H_2O$$_2$for preserving farm milk temporarily by limiting its concentration has been discussed.

미생물에 의해 오염된 목장우유에 과산화수소를 0.01%에서 0.05% 범위내에서 첨가하고 3$0^{\circ}C$에서 16시간동안 보관하면서 생균수, 잔여 과산화수소량, 유산의 생성 등을 측정해 보았다. 시험된 조건하에서 0.01, 0.02, 0.03%의 과산화수소 처리는 우유속의 생균수를 각각 8, 12, 16시간동안 시초의 오염정도 이하로 유지시킬 수 있었다. 그뿐 아니라 처리한 과산화수소의 농도를 0.03% 이하로 제한했을 때는 catalase의 첨가 없이도 과산화수소가 우유속에서 12시간 이내에 완전히 자연 분해되었으며 그 분해시간은 첨가된 과산화수소의 농도의 감소에 따라 단축되었다. 이런 결과를 토대로 삼아 과산화수소의 첨가량을 줄이므로써 목장우유의 일시적 보관을 위한 보다 안전한 과산화수소의 처리법을 논의하였다.

Keywords