야생대두단백질(野生大豆蛋白質)의 전기영동유형(電氣泳動類型)및 아미노산조성(酸組成)에 관(關)한 연구(硏究)[1] -종실단백질(種實蛋白質)의 Acrylamide gel 전기(電氣) 영동유형(泳動類型)-

Studies on electrophoretic pattern and amino acids of wild soybean protein[1] -Acrylamide gel electrophoretic pattern of seed protein-

  • Park, H. (Institute of Agricultural Sciences) ;
  • Lee, J.S. (Institute of Agricultural Sciences) ;
  • Lee, C.Y. (College of Agriculture S.N.U.)
  • 발행 : 1977.06.30

초록

야생대두(野生大豆)(Glycine ussuriensis, 13개(個) 국내수집종(國內蒐集種)) 종실단백질(種實蛋白質)의 acylamide gel 전기영동양상(電氣永動樣相)을 Glysin gracilis 및 광교(光敎)(G. max)와 비교(比較)하였다. 야생대두(野生大豆)의 단백질함량(蛋白質含量)은 평균(平均) 50%로 gracilis (46%)나 광교(光敎)(45%)보다 높았으며 종실중(種實重)(2.1g/100립(粒))은 gracilis의 1/3, 광교(光敎)의 1/9이었다. 전기영동(電氣泳動)된 단백대(蛋白帶)는 야생대두(野生大豆)에서 총(總)16개(個)였으며 이중 3개(個)($R_m$ 0.09, 0.59 및 0.84)는 86개(個)의 재배대두(栽培大豆)에서 발견(發見)되지 아니한 야생대두고유대(野生大豆固有帶)였다. 재배대두(栽培大豆)는 17개단백대중(個蛋白帶中) 4개(個)의 고유대(固有帶)($R_m$ 0.35, 0.45, 0.50, 및 0.77)를 갖으며 gracilis는 광교(光敎)가 갖는 모든 단백대외(蛋白帶外)에 2개대(個帶)를 더 갖는데 그 중하나가 야생대두고유(野生大豆固有)의 것이어서 중간형(中間型)임을 나타내고 있다. 야생대두(野生大豆)의 1개단백대중(個蛋白帶中) 제3대(第3帶)(32%)가 가장크고 다음의 제1대(第1帶)(28%) 및 제5대(第5帶)(13%)로 이들이 양적(量的)으로 주대(主帶)를 이루었다. 전기영동양상(電氣泳動樣相)은 정성적(定性約)으로 4군(群), 반정량적(半定量的)으로 6군(群), pattern similarity법(法)이나 상관도법(相關度法)으로는 기준(基準)에 따라 $2{\sim}4군(群)으로 분류(分類)되었으며, 이들 방법(方法)은 속리산(俗離山) 채집종(採集種)을 별개군(別個群)으로 분리(分離)하는 것만 동일(同一)하였으나 상관도법(相關度法)이 가장 좋을 것으로 보였다. 종실단백질함량(種實蛋白質含量)은 영동양상(泳動樣相)과는 무관(無關)하였으며 다만 제1단백대(第1蛋白帶中)(28%)다만 5%수준(水準)에서 유의정상관(有意正相關)을 보여 종실단백질(種實蛋白質) 함량결적(含量決的)에 중요역할(重要役割)을 하는 것으로 보였다.

Acrylamide gel electrophoretic pattern of 13 wild soybean (Glycine ussuriensis) was compared with that of G. gracilis and G. max var. Gwanggyo. Average Protein content (50%) of wild soybean was greater than that of C. gracilis (46%) and Gwanggyo (45%). Grain weight of wild soybean was one third of G. gracilis and one ninth of Gwanggyo. Electrophoresis of wild soybean protein showed total 16 different bands and three of which (Rm 0.09, 0.59 and 0.84) were specific and did not appeared in 86 var. of G. max which showed four specific bands (Rm 0.35, 0.45, 0.50 and 0.77) of total 17 bands. G. glacilis had all bands of Gwanggyo and two bands (Rm 0.53 and 0.59), one of which (Rm 0.59) was specific for wild soybean indicating that G. gracilis is middle type. Of 16 protein bands the third band (32%), the first band (28%) and the 5th band (13%) were main bands. Electrophoretic pattern could be sorted qualitatively into 4 groups, semiquantitatively into 6 groups and 2 or 4 groups depending on reference pattern by correlation or pattern similarity method. All sorting methods separated a wild soybean from Sogri mountain into a group and except that there were no similarity among methods but correlation methods seems more reasonable. Protein content was no relation with electrophoretic pattern but positively correlated with percent contribution of first band at 5% level suggesting that the first band may have a important role for protein synthesis.

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