Thermal Inactivation of Lipase from Geotrichum candidum

Geotrichum candidum Lipase의 열불활성(熱不活性)에 관(關)하여

  • Park, K.H. (Depart. of Food Technology, College of Agriculture, Seoul National University)
  • 박관화 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1977.03.31

Abstract

Lipase from Geotrichum candidum was heat inactivated in 0.1M phosphate buffer solution. The thermal inactivation followed first order kinetics for the range of temperatures $50^{\circ}-80^{\circ}C$ except at $50^{\circ}C$. The changes in enthalpy, entropy and Gibbs free energy at $60^{\circ}C$ were 120.4 kJ/mol, 73.0 J/mol K and 96.9 kJ/mol respectively a value of $19^{\circ}C$(Geotrichum candidum lipase) is greater than that of lipases from milk and pancreas. The effect of detergents, lecithin and linoleic acid or the thermal inactivation of lipase was found to be negligible.

Geotrichum candidum이 분비한 lipase를 인산완충용액 중에서 열처리하여 열불활성 곡선을 얻었다. $50^{\circ}C$에서 lipase의 열 불활성 곡선은 고온의 경우와는 달리 일차 반응 속도법칙을 따르지 않았고 고온의 경우에는 일차 반응을 따랐다. $60^{\circ}C$에서의 엔탈피, 엔트로피 및 깁스 자유 에너지의 변화는 각각 120.4 kJ/mol, 73.0 J/mol.K 및 96.9 kJ/mol이었다. 열 불활성 곡선에서 얻은 Geotric hum candidum lipase의 z-value는 $19^{\circ}C$로 pancreas나 우유 중에 존재하는 lipase의 z-value보다 훨씬 큰 값을 나타낸다. 환경인자의 영향으로는 lecithin과 linoleic ac를 첨가하여 열처리 하였는데 실험에 사용한 계면활성제의 농도에서는 별다른 큰 영향을 미치지 않았다.

Keywords