Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 4 Issue 4
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- Pages.145-151
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- 1976
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Studies on the Microbial Glucose Isomerase Part 2. Culture Conditions of Streptomytes sp. K-14 in Producing Glucose Isomerase
미생물의 포도당 이성화효소에 관한 연구 (제2보) Streptomyces sp. K-14 균주의 배양특성에 하여
- Tai Wha Chung (Applied Biochemistry Labo., Korea Institute of Science & Technology) ;
- Moon H. Han (Applied Biochemistry Labo., Korea Institute of Science & Technology)
- Published : 1976.12.01
Abstract
Cultural characteristics of a strain of Streptomyces sp. K-14 (KFCC 35051) producing glucose isomerase were demonstrated. The glucose isomerase was produced when the strain was grown in the medium containing pure xylan or xylan.containing materials such as wheat bran or com cob. The optimum condition was attained in a culture medium composed of 3 % wheat bran or com cob, 2 % com steep liquor, 0.1%
토양에서 분리한 glucose isomerase 생산균주 Streptomyces sp. K-14 (KFCC 35051)를 시험균주로 선정하여 몇가지 glucose isomerase 생산의 최적조건을 규명하여 다음의 결과를 얻었다. 1. 본 균주는 탄소원으로 xylose 대신 xylan에서도 glucose isomerase가 유도되며, xylan의 최적농도는 1~2%였다. 2. 유기태 질소원으로 corn steep liquor를 사용할때에 glucose isomerase 생산이 가장 양호하였고 무기태 질소는 거의 영향이 없었다. corn steep liquor의 최적농도는 1~2%였다. 3. 본균주의 효소생산에 무기이온으로
Keywords