Studies on the Microbial Glucose Isomerase Part 2. Culture Conditions of Streptomytes sp. K-14 in Producing Glucose Isomerase

미생물의 포도당 이성화효소에 관한 연구 (제2보) Streptomyces sp. K-14 균주의 배양특성에 하여

  • Tai Wha Chung (Applied Biochemistry Labo., Korea Institute of Science & Technology) ;
  • Moon H. Han (Applied Biochemistry Labo., Korea Institute of Science & Technology)
  • Published : 1976.12.01

Abstract

Cultural characteristics of a strain of Streptomyces sp. K-14 (KFCC 35051) producing glucose isomerase were demonstrated. The glucose isomerase was produced when the strain was grown in the medium containing pure xylan or xylan.containing materials such as wheat bran or com cob. The optimum condition was attained in a culture medium composed of 3 % wheat bran or com cob, 2 % com steep liquor, 0.1% $MgSO_4$$7H_2O$ and 0.012 % $CoSO_4$$7H_2O$ for the production of the glucose isomera,e. The production of the enzyme reached to a maximum level when the strain was cultured for 40 hrs $30^{\circ}C$ and pH 7.0.

토양에서 분리한 glucose isomerase 생산균주 Streptomyces sp. K-14 (KFCC 35051)를 시험균주로 선정하여 몇가지 glucose isomerase 생산의 최적조건을 규명하여 다음의 결과를 얻었다. 1. 본 균주는 탄소원으로 xylose 대신 xylan에서도 glucose isomerase가 유도되며, xylan의 최적농도는 1~2%였다. 2. 유기태 질소원으로 corn steep liquor를 사용할때에 glucose isomerase 생산이 가장 양호하였고 무기태 질소는 거의 영향이 없었다. corn steep liquor의 최적농도는 1~2%였다. 3. 본균주의 효소생산에 무기이온으로 $Mg^{++}$과 Co$^{++}$만이 영향이 있었고 기타의 무기이온은 영향이 없었으며, 그 최적농도는 $MgSO_4$$7H_2O$로서 4.0mM이고 $CoSO_4$$7H_2O$로서 1~2mM이였다. 4. 본 균주의 효소생산 최적pH는 7.0~7.5였다. 5. 밀기울 및 옥수수혜축을 사용한 효소생산 최적배지조성은 밀기울및 옥수수혜축 3%, 분말 corn steep liquor 2%, $MgSO_4$$7H_2O$ 0.1% 및 $CoSO_4$$7H_2O$ 0.012%이며, 최적 배양조건은 배지의 pH 7.0, 통기량 1.5~2$\ell$/min, 회전수 200rpm,배양온도 $30^{\circ}C$에서 약 40시간 배양하여 최대 효소활성을 나타내었다. 이상의 결과를 검토한바 Streptomyces sp. K-14(KFCC 35051) 균주는 glucose isomerase 생산을실용화하는데 적합한 균주라고 생각된다.

Keywords