Studies on the Microbial Glucose Isomerase Part 1. Isolation and Characterization of Streptomyces species Producing Glucose Isomerase

미생물의 포도당 이성화효소에 관한 연구 (제1보) 포도당 이성화효소 생산균주의 분리 및 성질에 관하여

  • Chung, Tai-Wha (Applied Biochemistry Laboratory Korea Institute of Science & Technology Seoul) ;
  • Kim, Hyun U. (Applied Biochemistry Laboratory Korea Institute of Science & Technology Seoul) ;
  • Moon H. Han (College of Agriculture, Seoul National University)
  • Published : 1976.12.01

Abstract

five strains of Streptomyces spp. with high Productivity of glucose isomerase (15-30 units/ml) were obtained among 280 microbial strains isolated from 150 soil samples. These strains produced glucose isomerase with xylose as an inducer. These 5 strains were also identified to be different strains of Streptomyces spp.:streptomyces sp. K-14, K-53, K-71, K-77 and K-733. It was found that Streptomyces sp. K-14 produced the highest enzyme activity. The spore chains of these strains were rectiflexible and spore surface was smooth except Steptomyces sp. K-77 and K-733, with spiny surface.

Xylose를 효소 유도물질로한 배지에서 glucose isomerase를 생산하는 균주를 분리하기 위하여 전국각지의 토양시료 150점에서 약 280주의 Streptomyces속 균주를 분리하여 그 중에서 효소 활성능이 높은 5주를 분리하였다. 이들 균주의 성질을 조사한 결과, 서로 다른 균종임을 확인하고 분류가 완성될 때까지 Streptomyces(st) spp. K-14, K-53, K-71, K-77 및 K-733 이라 부르기로 하였다. 특히 K-77과 K-733균주는 포자 표면이 침상형임으로 다른 균종과 완전히 구별되었다. 이들 균주 중에서 K-14균주는 효소 활성능이 가장 양호하였다.

Keywords