Degradation of Ascorbic acid in Limited Dissolved Oxygen Environment

제한된 산소 존재중의 Ascorbin 산의 분해에 대하여

  • Rhee, Sook-Hee (Dept. of Food and Nutrition College of Home Economics, Busan National University)
  • 이숙희 (부산대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1976.12.30

Abstract

Deterioration of ascorbic acid content is the important factor in the food quality. The degradation of ascorbic acid undergoes as a first-order of reaction in the presence of excess oxygen content. However, under the limited oxygen content, ascorbic acid decomposes as a psudo-first order of reaction. The ascorbic acid, in this study, under the limited dissolved oxygen content in the presesce of iron(III) and copper(II) decomposed as first-order reaction with a little influence in rate constant and the light was an accelerating factor on the ascorbic acid degradation.

Vitamin C의 변화는 식품의 가치를 판단하는데 중요한 인자가 된다. 이의 변화는 산소의 존재하에서 일차반응 속도로 분해된다고 알려져 있다. 그러나 제한된 량의 산소 속에서는 이차반응 내지 일차반응으로 설명되기도 한다. 이에 제한된 산소속에서 철, 구리 이온의 존재하에서 관찰한 바 용존산소와는 크게 관계없이 일차 반응속도로 분해되었고 이때 빛의 조사는 촉진적인 인자였었다.

Keywords