Effects of Dietary Fats and Oils On the Growth and Serum Cholesterol Content of Rats and Chicks

섭취(攝取) 지방(脂肪)의 종류(種類)가 흰쥐와 병아리의 성장(成長) 및 혈청(血淸) Cholesterol 함량(含量)에 미치는 영향(影響)

  • Park, Kiw-Rye (Department of food and nutrition science, Sook Myung Women's University) ;
  • Han, In-Kyu (College of Agriculture, Seoul National University)
  • 박귀례 (숙명여자대학교 식품영향학과) ;
  • 한인규 (서울대학교 농과대학)
  • Published : 1976.06.30

Abstract

A series of experiment was carried out to study the effect of commonly used dietary fat or oils on the growth, feed efficiency, nutrient utilizability, nitrogen retention and serum cholesterol of rats and chicks fed various fat or oils at the level of 10% during 12 weeks of experimentation. Fat and oils used in this experiment were also analyzed for the composition of some fatty acids. The main observations made are as follows: 1. All groups received fat or oils gained more body weight than unsupplemented control group except chicks fed fish oil and rapeseed oil although no statistical significance was found between treatments. It was found that body weight gain achieved by the rats fed soybean oil, rapeseed oil, animal fat or corn oil was much greater than other group and that achieved by the chicks fed corn oil and animal fat was greater than other vegetable oil groups, although no statistical significance was found among treatments. 2. Feed intake data indicated that corn oil group of both rats and chicks consumed considerably more feed than other groups. Whereas feed intake of fish oil groups was the lowest among the experimental animals indicating that fish oil might contain unfavorable compound that depresses the palatability. In feed efficiency, soybean oil group of rats and corn oil group of chicks were significantly better than other experimental groups. In general, addition of fat or oils in the diet improved feed effeciency of diet. 3. Nutrient utiIizabiIity and nitrogen retention data showed that fat in the experimental diet containing 10% fat or oils was absorbed better than crude fat in control diet. It was also found that there was no significant difference in nitrogen retention among treatment. 4. Liver fat content of rapeseed oil group was much higher than that of control group and other group. It was also noticed that feeding more polyunsaturated fatty acids resulted in higher content of Iiver fat. 5. Present data indicated that serum cholesterol content of rapeseed oil and sesame oil group of rat was the higher than that of control group. Serum cholesterol content of animal fat group of chicks was higher than other group. It was interesting to note that serum cholesterol content of chicken was higher than that of rats?regardless of the kind of oils received. 6. Analytical data revealed that fatty acid composition of vegetable oil was composed mainly of oleic acid and linoleic acid, whereas animal fat and fish oil were composed of saturated fatty acid such as, myristic and palmitic acid. It should be mentionted that the perilla oil contained a very large amount of linolenic acid (58.4%) comparing with that in order vegetable oils. Little arachidonic acid was detected in vegetable oil, whereas none in animal fat and. fish oil.

몇가지 식물성유지(植物性油脂)와 동물성유지(動物性油脂)의 영양가(營養價)를 비교평가(比較評價)하기 위하여 7종의 동(動), 식물유(植物油) 10%를 90% 기초사료(基礎館料)에 혼합한 시험식이(試驗食餌)를 쥐 32마리, 병아리 32마리에 4주간 섭취(攝取)시켜 성장률(成長率), 식이섭취량(食餌攝取量) 및 식이효율, 영양소이용율(營養素利用率), 질소축척율(窒素蓄積率), 혈청(血淸)콜레스테롤 함량(含量), 간지방함량(肝脂肪含量), 각 지방의 지방산(脂肪酸) 조성(造成)을 조사연구(調査硏究)해본 결과(結果) 아래와 같이 결론(結論)을 얻었다. 1. 성장률(成長率)은 각 처리구간에 통계적(統計的)인 유의차(留意差)는 인정(認定)되지 않았으나 쥐 실험(實驗)에서는 콩기름군, 채종유군, 옥수수 기름군, 동물성지방근의 증체량(增滯量)이 다른 시험군보다 좋았고 옥수수군과 동물성지방군이 병아리 실험(實驗)에서는 더 좋았다. 한편 지방 10%를 첨가한 군의 성장률(成長率)이 대조군보다 일반적으로 우수하였으나 병아리의 경우에 있어서 어유(魚油)군의 증체율(增滯率)은 좋지 않았다. 2. 식이섭취량(食餌攝取量)에 있어서는 쥐나 병아리에 있어서 공(共)히 옥수수 기름군이 가장 많았으며 어유(魚油)군의 섭취량(攝取量)이 두 실험동물(實驗動物) 다 가장낮았다. 이결과로 미루어 보면 어유(魚油)에는 식이의 기호성(嗜好性)을 저하(低下)시키는 인자(因子)가 들어 있든지 어떤 유독성분(有毒性分)이 함유(含有)되어 있을지 모른다. 식이효율면에서는 쥐 실험에서는 콩기름군, 병아리에 있어서는 윽수수 기름군이 가장 좋았으며 두 실험동물 다같이 대조군의 식이효율(食餌?率)이 가장 낮았으나 통계적(統計的)인 유의성(留意性)은 인정(認定)되지 않았다. 3. 영양소(營養素) 이용율중(利用率中) 지방이용율은 대체로 일반식이 내의 륵지방(肋脂肪)보다는 지방질(脂肪質) 첨가식이내(添加食餌內)의 륵지방(肋脂肪)이 흡수율(吸收率)이나 이용률(利用率)이 더 우수함을 보여주었고, 근소축적률(筋素蓄積率)은 쥐에 있어서는 어유(魚油)군이 73.5%, 병아리에 있어서는 채종유군이 52.1%로 가장 높았으며 또한 쥐에서는 참기름군이 66.0%, 병아리에서는 대조구가 33.4로 가장 낮았으나 각 구별 통계적(統計的)인 차이는 없었다. 4. 쥐 실험(實驗)에서만 실시된 간지방(肝脂防) 함량측정(含量測定)은 채종유군의 그것이 다른 군보다 높았으며 옥수수기름, 콩기름, 참기름, 들기름, 동물유, 어유의 순서였으나 통계적(統計的)인 유의성(留意性)은 인정(認定)되지 않았고 일반적(一般的)으로 식물성 유지급여군의 간지방함량(肝脂肪含量)이 다른 군보다 높았다. 5. 혈청(血淸)콜레스테롤 함량(含量)은 쥐에 있어서는 채종유군이 가장 높았으며 참기름군이 비교적(比較的) 높은 수치(數値)를 나타냈고, 병아리실험에서는 동물유군이 어유, 콩기름, 참기름, 들기름, 옥수수기름, 채종유, 대조군보다 높았으나 통계적(統計的)인 유의차(留意差)는 없었다.6. 지방산조성(脂肪酸造成)은 동물성유지는 대체로 palmitic acid, myristic acid함량이 많았으며 식물성유는 Linoleic acid 와 oleic acid가 많았고 옥수수기름이 필수지방산인 Linoleic acid 함량이 54.7%로 가장많았으며 특히 들기름이 2중 결합 3개인 Linolenic acid가 58.4%로 다른 식물성기름보다 월등히 높았다. 한편 식물성 기름에는 Arachidonic acid 가 소량있으나 동물유(動物油)나 어유(魚油)에서는 분석(分析)되지 못했다.

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