Studies on the Nutritional Effects of Locally Produced Dried Formula Milk and Fermented Milk -2. Effect of Feeding Dried Formula Milk and Fermented Milk on the Growing Performance, Protein Utilizability and Intestinal Microbial Changes of Albino Rats

국산(國産) 조제분유(調製粉乳)와 발효유(醱酵乳)의 영양효과(營養效果)에 관한 연구(硏究) - 2. 유제품(乳製品)이 성장기(成長期) 흰쥐에 미치는 영양효과(營養效果) 및 장내미생물(腸內微生物)의 변화(變化)에 관한 연구(硏究) -

  • Paik, Jeong-J. (College Agriculture, Seoul National University) ;
  • Han, In-K. (College Agriculture, Seoul National University)
  • Published : 1976.03.30

Abstract

The present studies were carried out to observe the nutritional effects of three kinds of locally produced dried infantile formula milk (DFM) and one fermented milk (FM). A feeding trial with 60 male growing albino rats weighing $60{\sim}70$ grams was conducted during 6 weeks to compare the nutritive values and protein qualities of three DFM and a FM. The diet treatments consisted of 100% control diet, 70% control diet plus 30% DFM-A, 70% control diet plus 30% DFM-B, 70% control diet plus 30% DFM-C, 100% control diet with FM and 70% control diet plus 30% DFM-B with FM. The items investigated were body weight gain, feed intake, feed efficiency ratio (FER), various organ weights, protein efficiency ratio (PER), digestibility of nutrients, biological value, utilizability of protein and intestinal microbial changes of albino rats. The results obtained are summarized as follows; 1. Although there was no statistical significance, rats fed diets containing DFMs and FM gained faster than the rats fed control diet. The best growth rate was obtained with the DFM-A and DFM-C groups. In spite of the lower protein contents of the three DFM diets than the control diet, the growth rate of albino rats fed the DFM diets was somewhat improved than rats fed control diet. 2. No statistical significance was found in feed consumption but the trend was that the feed intake of control group was higher than those of the DFM diet group. 3. Feed efficiency was inproved significantly (p<0.01) by feeding DFMs as compared with control diet. DFM-A group showed the best FER, although no statistical significance was found. 4. Rats fed the DFM diets showed significantly (p<0.01) higher PER as compared with those of the control group. But no difference was found anions DFM groups. The significant improvement (p<0.01) of PER due also to the feeding of FM was seemed to be brought about by the beneficial effect of FM. 5. The present data revealed that feeding DFM and FM didn't affect the weights of various organs of rats. 6. The protein digestibility of experimental diets was similar to each other. Although no statistical significance was found among treatments, the DFMs and FM surely tended to improve the biological value and utilizability of protein. 7. Microbial study indicated that among intestinal flora FM fed group, there were more Lactic acid bacteria than E. coli. From the experimental results described above, it may be concluded that the nutritive effects of three kinds of locally produced DFMs are much alike and the growth rate of growing albino rats can be improved by feeding either DFM or FM due to their beneficial effects on the feed efficiency and protein utilization.

국내(國內)에서 생산(生産)되는 세가지 조제분유(調製紛乳) 및 한가지 발효유의 영양효과(營養效果)를 파악(把握)하기 위하여, 30%의 기초사료를 분유(紛乳)로 대치(代置)하고, 또한 발효유를 대비(對比)로 급여(給與)시켰을때 성장중(成長中)인 쥐의 증체량(增體量), 사료효율, 단백질효율(蛋白質效率), 장기중량(臟器重量), 영양이용률(營養利用率)에 미치는 영향을 조사하고저 60마리의 albino rats (male)을 이총하여 6주간(週間) 실험(實驗)을 하였던 바 그 결과(結果)를 요약하면 다음과 같다. 1. 증체량(增體量)은 분유처리구(粉乳處理區) 및 발효유 처리구(處理區)가 대조구(對照區)보다 다소 높은 경향(傾向)이였으나 통계적(統計的) 유의성(有意性)은 없었다. 그러나 분유(粉乳)A 및 C의 증체량(增體量)이 가장 좋았고, 시험구 사료의 단백질(蛋白質)함량이 대조구사료보다 낮았음에도 불구(不拘)하고, 30%의 조제분유(調製粉乳)를 대치(代置)시키므로서 성장기(成長期) 흰쥐의 증체량(增體量)을 향상(向上)시켰다. 3. 대조구(對照區)사료를 먹는 군(群)들의 사료 섭취량이 분유(粉乳)처리군보다 많은 경향이 었으나 통계적(統計的) 유의성은 없었다. 3. 사료효율은 대조구(對照區)에 비(比)하여 분유처리구(粉乳處理區)가 현저히(P<0.01) 좋았고, 분유간(粉乳間)에는 차이(差異)가 없었으나, 분유(粉乳)A의 사료효율이 가장 좋았고, 발효유 급여군(給與群)과 비급여군간(非給與群間)의 유의성도 각각 검정되지 않았다. 4. 단백질효울(蛋白質效率)은 다섯가지의 분유(粉乳) 및 발효유 처리구가 모두 대조구보다 현저히 (P<0.01) 높았으나, 분유(粉乳)들간에는 차이가 없었고, 조제분유 B에 발효유를 첨가한 구가 다른 모든 구보다 단백질 효율이 훨씬(P<0.01) 좋았다. 이는 발효유가 단백질효율을 개선시키는데 어떤 효과(效果)를 미치거나, 다른 시험구 사료에 아미노산 함량(含量)이 요구량(要求量)보다 훨씬 높았고, 동물(動物)이 필요량(必要量) 이상의 필수아미노산 함량(含量)을 받으면 그 이용(利用)율이 저하되기 때문인 것으로 추측된다. 5. 최종장기(最終臟器)의 무게는 처리간(處理間)에 아무런 차이를 보이지 않았다. 6. 고형물의 소화율은 분유(粉乳)처리구 및 발효유처리구가 대조구보다 높았고, 지방과 탄수화물도 유제품구(乳製品區)가 높았으나, 단백질의 소화율은 차이가 없었다. 생물가(生物價) 및 단백질 이용율은 발효유구(區)> 분유구(區)> 대조구(區)의 순으로 좋아서 단백질 효율, 사료효율, 성장효과 등에 대한 이들 시험사료의 효과(效果)를 뒷받침한다고 생각된다. 7. 장내 미생물의 변화는 발효유를 급여한 군(群)이 비급여군(非給與群)에 비(比)해 불리(不利)한 대장균(大腸菌)은 적은 반면, 유리(有利)한 유산균(乳酸菌)은 많았다. 이상의 여러 결과(結果)들을 종합(綜合)할 때 세가지 분유(粉乳)사이의 영양효과(營養效果)는 비슷하고, 분유(粉乳)나 발효유(醱酵乳)의 첨가(添加)가 어린쥐의 성장(成長)을 도웁고, 사료효율이나 단백질(蛋白質) 이용률(利用率)을 증진(增進)시키는 것이 확실하다.

Keywords