Studies on White Potato Processing for Mixed Cooking with Rice as Main I ish [Part I] - Preliminary Studies of White Potato Granulation for Main Dish -

감자 주식화(主食化)에 관(關)한 연구[제1보](硏究 [第一報]) - 감자쌀 제조(製造)에 관(關)한 예비시험(豫備試驗) -

  • Kim, Ze-Uook (College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Cho, Sung-Hwan (College of Agriculture, Seoul National University)
  • 김재욱 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 조성환 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1976.12.31

Abstract

In order to establish methods of potato processing for mixed cooking with rice as main dish, the size and shape of potato granules and favorable ratio of potato granules to rice for cooking were studied preliminary. As the results cylindrical shaped potato granule of around 6mm in diameter and $10{\sim}13mm$ in length are more favorable than rectangular shape for mixed cooking according to panel test. Mixed cooking of 30% of treated potato granules with rice is the most favorable in the point of palatability.

농가에서 감자를 쉽게 절단 변색처리하여 주식으로 흔취 할 수 있는 감자쌀의 제조방법을 확정하기, 위한 예비시험으로서 감자의 절단 모양과 크기, 감자쌀의 혼취 기호성 및 적정 혼취량을 연구하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 건조 감자쌀을 위한 생감자의 모양은 장방형보다 원통형이 좋고 직경 6mm내외, 길이 $10{\sim}13mm$의 크기가 적당하였다. 2. 감자쌀을 혼취한 쌀밥은 백미 쌀밥보다 기호도가 약간 높으며 30%가 가장 좋았다. 3. 감자쌀과 기타 잡곡 혼취 쌀밥의 대비 식미시험 결과는 혼취량에 따라 다르나 대체로 감자 혼취 쌀밥이 좋았다.

Keywords