Kinetic Analysis of Rate Limiting Step in the Metabolic Process -[Part I.] A Modified Emzymatic Method-

대사과정(代謝過程)에 있어서 율속단계(律速段階)의 속도론적(速度論的) 해석(解析) -[제1보(第一報)] 수정된 효소적 방법에 대하여-

  • Shin, Kui-Nam (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chonnam National University) ;
  • Koh, Ik-Bai (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chonnam National University)
  • 신귀남 (전남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 고익배 (전남대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1976.09.30

Abstract

The determination of rate limiting step in the metabolic process is of great importance to understand the metabolic properties. In this paper the authors propose a modified enzymatic method instead of thermodynamic method. This method is based on the assumption that the over-all rate increment would be larger than by any other steps to which the individual enzyme are added respectively, provided that the enzyme participated in the rate limiting step is added to the reactions composed of n steps of metabolic process with which n kind of enymes are concerned. The present paper deals with analysis and discussion about some factors having influence on the proposed process, mainly about the metabolic process constituted with homogeneous steps. The results show that the determination of rate limiting step by a modified enzymatic method is feasible, provided that some restrictions are added in any type of mechanisms.

대사과정(代謝過程)에 있어서 율속단계(律速段階)의 결정은 그 대사(代謝)의 성질을 이해하는 데 대단히 중요한 것이다 저자들은 이것의 결정을 위해서 열역학적(熱力學的) 방법(方法) 대신에 수정된 효소적(酵素的) 방법(方法)을 제시 하였다 이 방법은 단계로 된 대사과정(代謝過程)에서 율속단계(律速段階)에 고유한 효소(酵素)를 가(加)했을 때는 다른 어떤 단계(段階)에 고유한 효소(酵素)를 가(加)했을 때보다도 전체적인 대사(代謝) 반응속도(反應速度)가 가잠 증가한다는 가정(假定)에 기초를 둔 것이다. 본 연구에서는 수정된 효소적(酵素的) 방법(方法)에 의한 반응속도(反應速度) 측정(測定)에 있어서, 이에 영향을 미치는 수종(數種)의 인자(因子)에 대하여 해석(解析)하였으며 주로 동일한 반응속도(反應速度) 형태로 구성된 대사과정(代謝過程)에 대하여 해석(解析)하였다. 이 결과(結果), 본 방법에 의한 율속단계(律速段階)의 결정(決定)은 약간의 제한(制限)이 가(加)해질 경우 임의 형태의 기작(機作)으로 子성된 대사과정(代謝過程)에서도 측정(測定)이 가능하다는 것을 보여 주고 있다.

Keywords