세균 포자의 안정성에 미치는 이온 강도의 영향

Effect of Ionic Stress on the Stability of Bacterial Spores

  • 이종욱 (농공이용연구소, 농산물이용연구담당관실)
  • Rhee, Chong-Ouk (Agricultural Products Utilization Division, Institute of Agricultural Engineering and Utilization)
  • 발행 : 1976.06.30

초록

세균포자의 안정성과 관련하여 DPA-Ca-spore complex의 해리에 영향을 주는 여러 요인중 15%까지의 NaCl 농도에 의해서 이루어 지는 높은 이온 강도의 효과에 대하여 실험하고 다음과 같이 결론을 얻었다. 1) NaCl에 의한 포자 현탁액중의 이온강도의 변화는 포자로 부터 Ca-DPA의 해리를 촉진시켜 주며 이런 현상은 포자의 열 저항성을 감소시키고 따라서 보관중 포자의 안정성이 상당히 저하 되었다. 2) 세포질의 membrane은 포자내에서 Ca-DPA의 안정성을 유지하는데 permeability barrier로써 중요한 역할을 한다.

High ionic strength is expected to enhance dissociation of Ca-DPA from spores and to contribute to a detrimental effect on spore stability or on spore heat resistance with a combined treatment of gamma-radiation. From this study, this hypothesis has become apparent as as follows; 1) Ca-DPA dissociation contributes to loss of stability of bacterial spores with respect to heat resistance, survival during storage, and 2) the cytoplasmic membrane plays a role in maintaining the stability of DPA-Ca-spore complex, apparently by serving as a permeability barrier.

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