Studies on the Constituents of Korean Native Perillas

재래종(在來種) 들깨의 성분(成分)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Published : 1976.04.30

Abstract

Six kinds native perilla selected with superior species were cultivated by the same condition. General compositions, inorganic substances and free amino acid of a species of seeds and leaves were analyzed. The results obtained are summarized as follows ; 1. Fat components of seeds obtained from Incheon and Kunsan were 52 and 50.87% respecand these of other species were over 45%. 2. Protein components of seeds obtained from Daegu and Daejeon were 22.31 and 19.15% respectively, and these of leaves were 3 to 5%. 3. Vitamin C and $B_2$ contained in leaves were above 60mg and $170\;{\mu}g%$. 4. Leaves of perilla contained 2 to 10 times of inorganic substance comparing with seeds. Potassium was much in leaves and seeds and calcium showed plently in leaves. 5. Free amino acid in seeds of Daejeon contained 54.2mg% of arginine, 23.9mg% of alanine, and that of leaves contained 24.8mg% of glutamic acid and 9.1mg% of alanine.

우량종으로 선발된 6종의 재래종 들깨를 동일조건으로 재배하여 그 종실(種實)과 잎의 일반성분과 무기물을 분석하고 우수품종에 대한 유리 amino acid를 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. (1) 종실(種實)의 유지 함유량은 인천 군산 재래종이 각각 52%, 50.87%였고, 전부 45% 이상을 함유하고 있다. (2) 종실(種實)의 단백질 함유량은 대구 대전 재래종이 각각 22.31%, 19.15%이고, 잎의 단백질을 대전 대구 재래종이 5% 이상을 함유하고 있다. (3) Vitamin C와 $B_2$ 는 잎에 각각 60mg, $170\;{\mu}g%$ 이상을 함유하고 있다. (4) 종실(種實)의 무기질은 K Mg가 많고, 잎에는 K Ca가 많이 함유되어 있으며, 대부분의 무기질은 종실(種實)에 비해서 잎이 $2{\sim}10$배 이상을 함유하고 있다. (5) 대전 재래종의 종실에는 유리 amino acid로서 arginine 54.2mg%, alanine 23.9mg%가 함유되어 있고 잎에는 glutamic acid 24.8mg%, alanine 9.1mg%가 함유되어 있다.

Keywords