Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 8 Issue 3
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- Pages.172-178
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- 1976
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- 0367-6293(pISSN)
Isolation of Chromoprotein and Its Amino Acids Composition in Korean Laver
한국산(韓國産) 김중의 색소단백질(色素蛋白質)의 분리(分離) 및 그 아미노산(酸) 조성(組成)
- Kim, Jun-Pyong (Department of Food Technology, Chung-Ang University) ;
- Namkung, Sok (Seoul Health Junior College)
- Published : 1976.09.28
Abstract
In this research chromoproteins, namely phycoerythrin and phycocyanin in Korean laver are isolated and purified and their characteristics and the contents of amino acid are investigated. Three kinds of laver, Yonpyungdo product, Jindo product, and Kohung product are used in the experiments. The results are as following: 1) 0.68g of phycoerythrin and 0.72g of phycocyanin are isolated from 50g of laver. 2) when observed by microscope (1,000 times amplification), the crystals of phycocrythrin have the shape of small needles and phycocyanin that of platelets. 3) Absorption spectra of purified phycoerythrin shows strong absorption peaks at 546, 526, and
김 속에는 단백질(蛋白質)이 약(約) 38%정도 함유(含有)되어 있고 우리 일상(日常) 생활(生活)에서 떨어질 수 없는 중요(重要)한 해산물(海産物)의 한 종류이다. 특히 단백질이 색소단백질(色素蛋白質)로 들어있으므로 한국산 김의 3종류 연평도, 진도, 고흥산(産)에서 색소단백질(色素蛋白質)인 phycoerythrin과 phycocyanin을 분리정제(分離精製)하고 그의 특성과 그중(中)에 함유(含有)된 아미노산(酸) 함량(含量) 결과(結果)는 다음과 같다. 1) 한국산 김 중에서 색소단백질(色素蛋白質)을 분리(分離)한 결과(結果) phycoerythrin은 13.6%, phycocyanin은 14.4%의 양(量)을 얻었다. 2) 분리(分離)한 결정(結晶)을 현미경하(顯微鏡下)에서 관찰(觀察)하면 phycoerythrin은 적색(赤色)의 바늘모양으로 보이며 phycocyanin은 청색(靑色)의 원판모양으로 보인다. 3) phycoerythrin 과 phycocyanin 을 spectrophotometer로 그의 흡광도(吸光度)를 측정(測定)한 결과(結果) phycoerythrin은
Keywords