Corynebacterium 속 식물병원세균에 관한 연구(III) - 식물병원세균의 아미노산 조성

Studies on the Plant Pathogenic Corynebacteria(III) -The amino acid composition of some plant pathogenic bacteria-

  • 김종완 (농촌진흥청 작물개량연구사업소 벼연구부) ;
  • Kim Jong-wan (Crop Improvement Research Center, Office of Rural Development) ;
  • Mukoo Hideo (Tokyo University of Agriculture)
  • 발행 : 1975.12.01

초록

본 실험은 Corynebacterium속 식물병원세균에 관한 연구의 일환으로서 Corynebacterium속 식물병원세균의 종 및 속으로서의 특성을 구명하기 위하여 행하여진 것으로서 균체구성단백의 정량은 Lang의 Messier 변법을 사용하였으며 균채 구성단백의 아미노산정량은 미생물 정량에 의하였다. Corynebacterium 속 식물병원세균은 타속의 병원세균에 비하여 다소 적은양의 균체 구성단백을 가지고 있었으며 균체구성단백의 아미노산; Cystein, Trypthophane, Histidine, Phenylalanine 및 Isoleucin에 있어서도 같은 결과를 나타내었다. 허나 이 현상은 종적 혹은 개체의 균주의 특성으로서 분류에는 관계를 갖지 않고 있음이 밝혀졌다

This paper is a report of studies to determine the amino acid composition of Plant Pathogenic Corynebacteria and to assess whether these characteristics can be correlated with the taxonomic position of these organisms. The results indicated that plant pathogenic Corynebacteria contained on average less cystein, trypthophane, histidine, phenylalanine, isoleucin and total protein than did the other genera of bacteria. However, in general, the quantities of both cell protein and amino acids contained in bacterial cells were characteristics of the species or an individual strain of the organism and were not related to its classification.

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